HDL és LDL koleszterin

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

A vérvételem eredménye a következőket mutatta:

Koleszterin 7, 6 mmol/l

HDL koleszterin 2, 33 mmol/l

LDL koleszterin 4, 53 mmol/l

Ez magasabb a megfelelő értéknél és az orvosm azt mondta hogy ezentúl nem élhetek gyógyszer nélkül.Lescol XL 80 mg retard tablettát írt fel nekem.

Nem lehet a koleszterinszintet megfelő diétával és mozgással gyógyszer nélkül természetesen csökkenteni?

Ha beveszek egy dobozt gyógyszert és utánna abbahagyom az inkább árt vagy használ?

A gyógyszer nem okoz függőséget? Ha abbahyagom nem emelkedik jobban a koleszterinszint?

Még csak 18 éves vagyok és nagyon megdöbbentett a hír.Kérem nyugtasson meg hogy gyógyszer nélkül is sikerülhet ezt leküzdeni.

 

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza koleszterin témában

Kedves kérdező!

Elég magasak ezek az értékek, de természetesen meg lehet próbálni a diétát - Ön még fiatal, valószínűleg nincs magas vérnyomása, cukorbetegsége, vagyis szív- és érrendszeri betegségek szempontjából kis kockázattal rendelkezik, nem kell rögtön agresszív gyógyszeres kezelést indítani. Kerülni kell a zsíros húsokat, helyettük szárnyasokat, halat kell fogyasztani, sok zöldség, gyümölcs, növényi olaj, olajos mag kerüljön az étrendbe, kerülni kell a felesleges kalóriabevitelt, a telített zsírsavakat. A mozgás, a fogyás, a dohányzás elhagyása is kedvezően befolyásolja a vérzsírszinteket. Néhány hét múlva ismételt vérvétel javasolt, ha továbbra is magas a lipidszint (6-6, 5 mmol/l feletti) , el kell gondolkozni a gyógyszeren. (Egyébként ha szedi a gyógyszert, majd 1 hónap múlva elhagyja, a koleszterinszint természetesen újra emelkedni fog) .Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

Kérdés: 2009. július 14., 16:34; Megválaszolva: 2009. július 14., 16:34
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Kardiologia ultrahang
Pulzus érték
Szívprobléma
Mitől ver a szívem erősen
Fertőzés eredetű szívpanaszok...