Túlreagálás?

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!

22 éves debreceni lány vagyok. Januárban mélyvénás trombózissal kerültem korházba. Jelenleg alvadásgátlót szedek, egy évig kell szednem az orvos utasítása szerint, addig havonta kontrollra járok. A legutóbbi hónapban rendben voltak az értékeim, az azelőtti hónapokban magas volt a haemocrit és a haemoglobin értékem, a következő kontrollom hétfőn lesz. A trombózist megelőzően nem szedtem fogamzásgátlót, nem vagyok örökletesen hajlamos trombózisra és semmilyen trauma nem ért. Mikor legutóbb normálisak lettek az értékeim, megkérdeztem az orvost, hogy lehet-e tudni már, mi miatt volt trombózisom (négy vénában, nagy területen, ha jól emlékszem az orvos azt mondta, hogy lábszártól comb-középig) . Ő azt mondta, hogy előfordulhatnak akut esetek, valószínűleg már sose derül ki mi okozta, mivel minden, amire ő gyanakodott negatív lett. Ostoba és banális dolog lesz, amit most fogok írni, elnézést is kérek érte, de a Doktor House sorozatban csak azért szántak egy egész részt egy nőre mert minden ok nélkül 38 évesen mélyvénás trombózist kapott, és túl fiatal volt ehhez. Ha eltekintünk attól, hogy ez mindössze egy jórészt csak a nézettséget, nem pedig az orvosi tényeket, figyelembe vevő hollywoodi sorozat, meg szeretném kérdezni, hogy bele kell-e nyugodnom az orvos válaszába. Leginkább ugyanis az aggaszt, hogy bármi ami a trombózist okozhatta, a véralvadásgátló abbahagyása után, ugyanúgy újat idézhet elő. Ha ebben az esetben (amiben most januárban hála az égnek nem volt részem) embóliát kapok és 23 évesen meghalok, akkor az orvos majd azt fogja mondani, hogy "hoppá, tévedtem"? Vagy csak túlreagálom a dolgot? Örülnék ha valamilyen tanáccsal látnának el ezügyben.

Köszönettel: Sz. Tímea

 

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza trombózis témában

Kedves kérdező!

Természetesen nem túlreagálás, érdemes lenne a végére járni, mi okozta a trombózist, de amint leírta, úgy tűnik, alaposan kivizsgálták. Egy trombózis kialakulását 3 tényező segíti elő: az ér sérülése, a vér lassult áramlása, pangása, illetve fokozott alvadékonyság. A hosszan tartó fekvés, a hosszabb repülőút, a dohányzás, extrém magas vérzsírszintek, terhesség, bizonyos gyógyszerek szedése is fokozott rizikót jelent trombózis kialakulása szempontjából, de pl. bizonyos vesebetegségek, fertőzések, tumoros megbetegedések is hajlamosító tényezőnek számítanak az örökletes alvadási faktorhibák mellett.

Annyit tudok tanácsolni, hogy keresse fel Debrecenben a II. Belklinika Hemosztázis szakrendelését, ahol kifejezetten ilyen esetekkel foglalkoznak.Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

Kérdés: 2009. július 04., 20:07; Megválaszolva: 2009. július 04., 20:07
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Kardiologia ultrahang
Pulzus érték
Szívprobléma
Mitől ver a szívem erősen
Fertőzés eredetű szívpanaszok...