Koleszterin csökkentés - Kinek az utasításait kövessem?

T: Dr Nő/ÚR! Négy éve szedek megemelkedett vérnyomásomra napi egy sz. nebiletet. Így a150/90/80 értékekből lett ezideig tartósan max. 130/70/60-70-es érték. 42-éves vagyok. A családomban gyakori ez a probléma és sajnos az infarktusos halál is. Elmentem egy teljes kardiológiai kivizsgálásra labor eredményekkel együtt. Minden eredményem jó volt kivéve az össz.koleszterinem/ 5, 5/ és a GGT-m/135/! A GGT-m már több éve ezen az értéken stagnál. / Kizárólag alkalmanként fogyasztok sört napi egy presszó kávét/ Szívultrahang, EKG tökéletes. Szakorvos napi egy szem Atorisz 40mg -ot írt elő a nebilet mellett. Három hon. mulva kontrol. Háziorvosom inkább napi egy szem ATORVA-TEVA 20mg írt fel a nebilet mellé, hogy a GGT -m rosszabb lesz indokolta. Kérdéseim... Kinek az utasításait kövessem? Indokolt-e 5, 5-ös koleszterinnél csökkentőt szedni ha így a vérnyomásom jó? Igaz-e, hogy aki egyszer elkezdi szedni a koleszt.csökk.-t annak élete végéig szednie kell mert később nélküle a szervezete nem tudja feldolgozni?

WEBBeteg szakértő válasza koleszterin témában

Kedves kérdező! Az adatok alapján (magas vérnyomás, emelkedett koleszterin, életkor, terhelő családi anamnézis) fokozottabb a kockázata az érelmeszesedés kialakulásának. Viszont ha jól értettem, eddig nem szedett még gyógyszert a koleszterin miatt, így kezdetben (főleg, ha diétát is tart mellette, nem eszik zsírosat, sok zöldséget, gyümölcsöt, . halat fogyaszt) valószínűleg elég a kisebb, 20mg-os dózis is, néhány hónap múlva érdemes kontrollálni az értéket. A koleszterincsökkentőt többnyire azért nem "sikerül" később elhagyni, mert ha korábban diéta mellett is magas volt a koleszterin, valószínűleg a gyógyszer abbahagyása után sem lesz más a helyzet (az Atoris típusú szerek a koleszterinnek a szervezetben történő előállítását gátolják, nem a koleszterin "feldolgozásába" avatkoznak bele). Tekintettel az emelkedett májenzimre, a későbbiekben, ha így is magas a koleszterin, a dózisemeleés helyett inkább kombinációs készítmény alkalmazása jön szóba.Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2009. július 01.

Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek

Kardiológia és vérkép
Tisztelt Doktor Nő/ Doktor Úr! Leleteim kiértékelése okán kérném a segítségét, illetve szeretnék megnyugodni is. Végbél prolapsus műtétre várok szeptemberben...
Labor érték eltérés
Kedves Doktornő! Korábban 2017-ben rekeszizom sérvet állapítottak meg, amire kaptam gyomornedv ellenálló tablettát, amit a gasztroenteológusom javaslatára,...
Magas koleszterin
Tisztelt Doktornő/Úr! 49 éves nő vagyok, túl a menopauzán két éve. Vegetáriánus vagyok, rendszeresen sportolok, egészségesnek tartom magam. Vérnyomásom,...
Pajzsmirigy- és májprobléma - Lehet...
Tisztelt Doktor Úr/Asszony! A következővel kapcsolatban szeretném segítségét kérni. 3 évvel ezelőtt még egy kórházi kezelés alkalmával mutatott ki egy...
Alacsony hormonszint
Tisztelt doktor Úr/doktor Nő! Egy munkahelyi laborvizsgálat során a női nemi hormon szintjeimet is vizsgálták. Megnéztem, a laborvizsgálat a cikluson...
Koleszterin
Tisztelt Doktornő! Véleményét kérem az alábbiakkal kapcsolatban. 63 éves hölgy vagyok, 165 cm magas, 56-58 kg, túlsúlyom korábban sem volt. 2019 tavaszi...