Koleszterin csökkentés - Kinek az utasításait kövessem?

T: Dr Nő/ÚR!   Négy éve szedek megemelkedett vérnyomásomra napi egy sz. nebiletet. Így a150/90/80 értékekből lett ezideig tartósan  max. 130/70/60-70-es érték. 42-éves vagyok. A családomban gyakori ez a probléma és sajnos az infarktusos halál is. Elmentem egy teljes kardiológiai kivizsgálásra labor eredményekkel együtt. Minden eredményem jó volt kivéve az össz.koleszterinem/ 5, 5/ és a GGT-m/135/! A GGT-m már több éve ezen az értéken stagnál. / Kizárólag alkalmanként fogyasztok sört napi egy presszó kávét/ Szívultrahang, EKG tökéletes. Szakorvos napi egy szem Atorisz 40mg -ot írt elő a nebilet mellett.Három hon. mulva kontrol. Háziorvosom inkább napi egy szem ATORVA-TEVA 20mg írt fel a nebilet mellé, hogy a GGT -m rosszabb lesz indokolta.Kérdéseim..... Kinek az utasításait kövessem? Indokolt-e 5, 5-ös koleszterinnél csökkentőt szedni ha így a vérnyomásom jó? Igaz-e, hogy aki egyszer elkezdi szedni a koleszt.csökk.-t annak élete végéig szednie kell mert később nélküle a szervezete nem tudja feldolgozni?

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza koleszterin témában

Kedves kérdező!

Az adatok alapján (magas vérnyomás, emelkedett koleszterin, életkor, terhelő családi anamnézis) fokozottabb a kockázata az érelmeszesedés kialakulásának. Viszont ha jól értettem, eddig nem szedett még gyógyszert a koleszterin miatt, így kezdetben (főleg, ha diétát is tart mellette, nem eszik zsírosat, sok zöldséget, gyümölcsöt,. halat fogyaszt) valószínűleg elég a kisebb, 20mg-os dózis is, néhány hónap múlva érdemes kontrollálni az értéket.

A koleszterincsökkentőt többnyire azért nem "sikerül" később elhagyni, mert ha korábban diéta mellett is magas volt a koleszterin, valószínűleg a gyógyszer abbahagyása után sem lesz más a helyzet (az Atoris típusú szerek a koleszterinnek a szervezetben történő előállítását gátolják, nem a koleszterin "feldolgozásába" avatkoznak bele) . Tekintettel az emelkedett májenzimre, a későbbiekben, ha így is magas a koleszterin, a dózisemeleés helyett inkább kombinációs készítmény alkalmazása jön szóba.Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

Kérdés: 2009. július 01., 22:58; Megválaszolva: 2009. július 01., 22:58
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Kardiologia ultrahang
Pulzus érték
Szívprobléma
Mitől ver a szívem erősen
Fertőzés eredetű szívpanaszok...