Koleszterin, triglicerid szint - mit tehetnék, hogy normalizálódjanak az értékeim?

Tisztelt Doktornő/Úr!

Kissé aggaszt, hogy a hosszabb ideje tartó gyógyszer szedés után (Zocor 20 mg) is magas a koleszterin, de még inkább a triglicerid szintem.

Az étkezéssel óvatos vagyok, csak olajat használok, kövér húst nem eszem, leginkább csak csirkét, pulykát. Sok zöldséget fogyasztok, ennek ellenére magasak az értékeim. Teljesen meg vagyok ijedve. (kol. 6, 8 trig. 6, 3)

Az igaz, hogy nagyon stresszes a munkahelyem, és kissé túlérzékeny vagyok.

Még van egy eltérő érték a vérképemben: GGt 92. Alkoholt ritkán fogyasztok.

Kérem válaszát, mit tehetnék, hogy normalizálódjanak az értékeim?

Tisztelettel:

L. Ilona

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza koleszterin témában

Kedves kérdező!

Sajnos az életmódi tényezők mellett alkati-genetikai tényezők, az életkor is hatással vannak a vérzsírszintekre. Rendszeres testmozgás, túlsúly esetén fogyás lehet még hatásos, az étrendbe halak (esetleg halolajat, fokhagyma-kivonatot tartalmazó készítmények) , olajos magvak beépítése segíthet, kalapos gombák fogyasztásának is tulajdonítanak némi koleszterincsökkentő hatást. A sok zöldség, gyümölcs többek között a bélből történő felszívódást csökkenti. A triglicerid-szintet a többletkalória, egyszerű cukrok fogyasztása (pl. péksüteményekben, üdítőkben) is emelheti.

Gyógyszerek között létezik kombinációs készítmény, mely a sztatinok (mint a Zocor) koleszterinszintézis-gátló hatását a bélrendszerből való felszívódás gátlásával egészíti ki, ezzel jelentősebb koleszterincsökkenést lehet elérni. Ezt a szert belgyógyász, kardiológus, ideggyógyász javaslatára írhatja fel a háziorvos.Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

Kérdés: 2009. június 28., 11:03; Megválaszolva: 2009. június 28., 11:03
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Kardiologia ultrahang
Pulzus érték
Szívprobléma
Mitől ver a szívem erősen