Szívizotop lelet2

Tisztelt Doktornő! Ezt a szót, hogy restenosis egy kardiologiai tankönyben olvastam a 99 oldalon /szerkesztette Keltai Mátyás: Kardiologia /kiadó Semmelweis Könyvkiadó 2006./ és én ebből ugy gondolom, / természetesen nem értek hozzá/hogy 2008. aug. 1-én történt katéterezés során az érfal mélyebb rétege megsérült- vagy megsérülhetett és ez okozhatott problémát amit katéterezéssel oldottak meg. Azóta sziv problémámim nincsenek A 6-7 -es kérdésben azt szerettem volna megkérdezni, hogy az érfal mélyebb rétegeinek a sérülése és ezáltal ujabb mellkasi fájdalom kialakulhat -e később? Köszönöm

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza szívizotóp témában

Kedves kérdező!

Azt hiszem, több dologról beszélünk.

- Létezik először is a meszes szűkület, ami véráramlási "akadályt" okoz (kb. mint amikor a kerti locsolócsőre lépünk) , a mögöttes terület kevesebb vért kap, emiatt fájdalom jelentkezik. A katéterezés tulajdonképpen ennek felderítésére történik, ha ilyen szűkület igazolódik, tágításra van lehetőség.

- Tágítást követően egy ún. stent, egy fémháló kerül általában beültetésre, ami idegen anyagként viselkedik a szervezetben. egyrészt hajlamosít vérrögképződésre (ezért fontos szedni a vérhígító gyógyszereket) , másrészt egyfajta gyulladásos folyamatot is elindít. Az ér legfelszínesebb rétege, az érbelhártya a stentet egy idő után benövi (mint ahogy egy kis horzsolás után a bőr is begyógyul) , de bizonyos esetekben ez a réteg a kelleténél jobban megvastagszik, újabb szűkületet, ezáltal keringészavart és mellkasi fájdalmat okozva. Ez általában 3-9 hónap alatt következik be, ezt hívjuk restenosisnak (re- = újra, stenosis= szűkület) .

- Ritkán előfordulhat a katéterezés során is, hogy a koszorúér érbelhártyája megsérül, bereped, ezáltal védő funkciója megszűnik, ami megintcsak vérrög kialakulására hajlamosít, ráadásul a repedés helyén szűkület alakulhat ki - emiatt erre a területre szintén stentbeültetés válhat szükségessé.

Azt, hogy kiben mikor alakul ki újabb meszes szűkület vagy restenosis, nehéz megjósolni, a mellkasi fájdalmak visszatérésekor ismételt vizsgálatokra, ezek eredményétől és a mellkasi fájdalom jellegétől függően újabb katéterezésre lehet szükség.Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

Kérdés: 2009. június 20., 21:58; Megválaszolva: 2009. június 20., 21:58
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Bal pitvar kissé tágabb
Emelkedett Ck és LDH
Nagyon magas diasztolés érték
Covid 19 oltás