Fertőzéses szívburok gyulladás

Tisztelt Doktor Úr!

Egy hónappal ezelőtt a volt férjemet / 44 éves / roham mentő szállította be a kórházba, mert nagyon rosszul lett. Mellkasi fájdalomra panaszkodott és nagyon nehezen kapott levegőt. A sürgősségi osztályról az intenzív osztályra szállították, vizsgálatokkal / CT is / megállapították, hogy víz van a tüdőben és a szívburokban. Egy hét után átszállították a kardiológiára. Két hétig volt kórházban, majd haza engedték. A zárójelentésen az szerepel, hogy " Fertőzéses szívburok gyulladás és szív nagyobbodás". Jelenleg gyógyszereket szed, de nem igazán bír dolgozni. Nincs erő, energia. Bár fizikai kíméletet írtak elő, mivel dolgoznia muszály, ezért nem is nagyon pihent és naponta úton van, amit bír csinál.

Azt szeretném tudni, hogy mi várható, milyen szövődmény, következmény, mik a kilátásai.

Tisztelettel és köszönettel:

Balázs Julianna

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza szívburok gyulladás témában

Kedves kérdező!

Önmagában a vírusos szívburokgyulladás jó kimenetelű betegség, gyulladáscsökkentőkre általában jól reagál. Legkomolyabb szövődménye a nagy mennyiségű folyadék a szívburokban (pericardiumban) , ami a szívet összenyomja, annak funkcióját gátolja - többek között ezért a hosszú megfigyelés. A felépüléshez néhány hét szükséges, a gyulladás esetenként visszatérhet.

Jó lenne azonban látni a leleteket is, a leírt "szívnagyobbodás" miatt ugyanis felmerül szívizom-érintettség, és ennek következtében kialakuló "gyengébb" szívműködés, csökkentebb kamrafunkció is. Amennyiben ez is zajlott, még fontosabb a fizikai kímélet betartása, a gyógyszerek pontos szedése. Ennek következményeképpen ugyanis tartósan csökkent maradhat a kamrafunkció, ami szívelégtelenséghez, fulladásos panaszokhoz vezethet.Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

Kérdés: 2009. június 17., 22:15; Megválaszolva: 2009. június 17., 22:15
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Kardiologia ultrahang
Pulzus érték
Szívprobléma
Mitől ver a szívem erősen