• Hajlamos vagyok a trombózisra?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Honnan lehet tudni, hogy valaki trombózisra hajlamos-e vagy sem?

        WEBBeteg szakértő válasza a Trombózis témában

        A trombózishajlam azt jelenti, amikor főleg a vénákban a vér alvadása fokozott mértékben jelentkezhet.

        Vannak örökletes formái, amikor a vérben levő a véralvadásban szerepet játszó véralvadási fehérjéknek vagy a működése vagy a mennyisége nem megfelelő. A legtöbb ilyen betegség fiatal felnőttkor előtt nem okoz problémát. Akkor gondolnak rá először, ha az illetőnek már volt két különböző időben jelentkező trombózisa.

        Az örökletes formák az esetek nagy részében az ún. Leiden mutációhoz (ez az ún. V. alvadási faktor) köthetők, ezért hormonális fogamzásgátló tabletta felírásakor elvégzik a faktorvizsgálatot a vérből, hiszen ez az eltérés a trombózis kialakulásának a kockázatát jelentősen növeli.

        Az örökletes trombózishajlam 2. leggyakoribb oka a II. alvadási faktor fokozott termelődése. További okok lehetnek: a vér emelkedett homociszteinszintje, protein C, protein S, antitrombin, VIII. faktor eltérései.

        Ezen faktorok vizsgálata a vérből történik, elsősorban fokozott családi vagy egyéni hajlam esetén, vagy fogamzásgátló tablett felírásánál.


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-06-09 13:52:07; Megválaszolva: 2011. október 05., 12:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: