• Hajlamos vagyok a trombózisra?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Honnan lehet tudni, hogy valaki trombózisra hajlamos-e vagy sem?

        WEBBeteg szakértő válasza a Trombózis témában

        A trombózishajlam azt jelenti, amikor főleg a vénákban a vér alvadása fokozott mértékben jelentkezhet.

        Vannak örökletes formái, amikor a vérben levő a véralvadásban szerepet játszó véralvadási fehérjéknek vagy a működése vagy a mennyisége nem megfelelő. A legtöbb ilyen betegség fiatal felnőttkor előtt nem okoz problémát. Akkor gondolnak rá először, ha az illetőnek már volt két különböző időben jelentkező trombózisa.

        Az örökletes formák az esetek nagy részében az ún. Leiden mutációhoz (ez az ún. V. alvadási faktor) köthetők, ezért hormonális fogamzásgátló tabletta felírásakor elvégzik a faktorvizsgálatot a vérből, hiszen ez az eltérés a trombózis kialakulásának a kockázatát jelentősen növeli.

        Az örökletes trombózishajlam 2. leggyakoribb oka a II. alvadási faktor fokozott termelődése. További okok lehetnek: a vér emelkedett homociszteinszintje, protein C, protein S, antitrombin, VIII. faktor eltérései.

        Ezen faktorok vizsgálata a vérből történik, elsősorban fokozott családi vagy egyéni hajlam esetén, vagy fogamzásgátló tablett felírásánál.


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-06-09 13:52:07; Megválaszolva: 2011. október 05., 12:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        üdvözlöm Egy olyan kerdesem lenne, hogy voltam par honapja 12 elvezeteses ekg es ultrahangon semmit nem mutattak ki csak magas pulzust most elmentem holter 24 órás a dr mondta par extraszisztolem van azon kívül semmi. De a tuneteim szédülés...
        Mostanában előfordul hogy naponta egyszer kihagy egy pillanatra egy ütést a szívem és ilyenkor egy pici légszomj is van de csak ebben a fél másodpercben.Lépcsőzésnél , terhelésnél nincs légszomjam. Nincs hányingerem , nem szédülök és...
        Tisztelt Doktornő ! Mivel nem tudom minek lehet jelentősége a problémámat illetően egy kicsit korábbról kezdeném a leírást. 53 éves, vékony testalkatú férfi vagyok. Már jónéhány éve érzek időnként a jobb bordaívem alól egy pontból...
        Tisztelt Doktornő! Édesapámnak, aki 81 éves, pár hete, másodszor cseréltek pacemakert. A műtét közbeni ritmuszavar miatt, Marfarin 3mg (1db / nap) nevű vérhígító szedését javasolták, 2-3 hétig. Majd, ismételt vérvételt követően, a...
        Üdvözlöm! Lányomnak többször is készítettúnk iphone watch karórával ekgt, mert sokat szédül, fáradékony. ( voltunk háziorvosnál, vitaminokat javasolt) Mellékeltem elküldöm az utolsó hármat, ami tegnap készült. Ön szerint keressünk...
        Ao.asc. 27mm Ao.anu. 24mm Ao.billentyu szep.: 21mm BK 48/27 EF 70% Septum 12/16 H fal 11/17 Bp 43/35 Jp 42/35 E 64 A 55 Dt 212 Ao vmax 1.4/sec Ezek a rövidítések mire utalnak, mit jelentenek? Enyhe balkamra hipertrofia es relax zavar Ez mit...
        Tisztelt Doktor Nő! Az lenne a kérdésem,hogy szívproblémám van-e?Tegnap hirtelen megemeltem 2 zsugor ásványvizet amikor éreztem ilyen fura érzést a gyomromban és 180-ra felment a pulzusom.Fordult már elő, olyan félévente egyszer és szinte...
        3 napja szúr a szívem néha 5-10 mp-ig, illetve tegnap óta a bal kezem is kicsit faj. Ezenfelül 1 hete megfaztam. Ez a szúró érzés lehet a megfázástól vagy kellene szivinfarktus miatt aggódnom? Vérnyomásom nem magas. Válaszát köszönöm!
        HR:99 Pd:94 ms PQ:130ms QRS:98ms QT:362MS QTCB:464ms ST:92ms TD:172ms P ax:30 QRS ax:48 T ax34 QRS-T ax (3D)17
        Tisztelt Doktornő! 2018 június hónapban pitvarfibrillációt diagnosztizáltak nálam.Ezen kivűl magas vérnyomás , nyílt zugú glaukóma betegségem van. Az alábbi gyógyszereket szedem. Pradaxa 150 mg 2 x 1 kapszula Propafenon Al 300 mg 2 x...