Szív CT?

Tisztelt Dr.Nő/Úr!

"Óvatosan a szív CT-vel"! -címmel olvastam egy cikket, mely arról szól, hogy csak indokolt esetben érdemes megcsináltatni, mivel 600 mellkasröntgennyi sugárdózis éri az embert. A cikk mérlegeli az előnyöket és  hátrányokat, de ezt tényként közli.Ezzel kapcsolatban kérnék őszinte választ, ugyanis nem tudom, hogy mit csináljak. A történetem röviden a következő:

Nemrég voltam koponya CT-n, memóriazavaraim miatt. Most előjegyeztek sziv CT-re is, mert mellkasi panaszaim is vannak.Szív ultrahangot már csináltak, de terheléses EKG-t nem! Pár nap mulva kellene menni szív CT-re. Mivel rengeteget röntgeneztek az utóbbi pár héten, valamint izotópos vizsgálaton is voltam kétszer  / ami végül kimutatta az izületi gyulladásokat /, tehát túl sok sugárzás ért, ezért félek a szív CT-től! Mondjam meg az Orvosomnak ezt őszintén és kérjem, hogy inkább egy terheléses EKG-t csináljon előbb és esetleg ha szükséges csak utána a szív CT-t? Egyáltalán mennyi időnek kell eltelni két CT-között? Miért csak a szív CT-re utalt a cikk? Az izotópos vizsgálat is sugárzás, hiszen 3 napig kisgyerek közelébe nem lehet menni. Tanácstalan vagyok! Kérem irja meg őszintén a véleményét.

Tisztelettel:egy 45 éves nő.

Jelige:Szív Ct?

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a Szív CT témában

Kedves Kérdező!

Általában a CT vizsgálatok nagyobb sugárterheléssel járnak, azonban ettől a vizsgálattól nem lesz beteg. A terheléses EKG és a Szív CT nem ugyanazt mutatja ki, ezért a terheléses EKG a szív CT-t nem tudja kiváltani. Valószínűleg a kezelőorvosa megfelelő indokkal kérte ezt a vizsgálatot az Ön részére. Ha nagyon aggódik, beszélje meg mindenképpen a kezelőorvosával.

 

 

Üdvözlettel: Dr. Jóna Angelika

Kérdés: 2009. június 12., 14:52; Megválaszolva: 2011. október 05., 11:42
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Volt pánikos
éjszakai ritmuszavar
Otthoni Holter EKG kiértékelés
Vízhajtó szedése
erős szívdobogás