• Mellkasi szorítás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktornő/úr!Édesanyámról szeretnék kérdezni.65 éves,kettes tipusú cukorbetegséget állapitotak meg egy évvel ezelőtt nála,gyógyszeres kezelést allitottak be,85o mg-os Siofor-t szed reggel,este.Nemrég mellkasi szoritó fájdalmakra panaszkodott,melyek akár éjszaka,vagy séta közben,de pihenés közben is jelentkeztek,és néhány percig tartottak.A családorvos EKG-t csinált,azt mondta,nem olyan rossz,és felirt néhány gyógyszert:ISOSORBID DINIRÁT tartalmú 2o mg-os Isodinit retardot,és TRIMETADIZIN DICLORHIDRAT tartalmú,35 mg-os Preductal-t.Azr szeretném kérdezni,hogy terheléses EKG és kardiológus szakorvos kivizsgálása nélkül szedheti-e hosszabb távon ezeket a gyógyszereket?Elfelejtettem irni,hogy egyik pajzsmirigye el van távolitva már 15 éve,és napi 5o mg Tiroxint is szed.Ugyanis mi egy kis erdélyi városban lakunk,ahol hozzáértő szakorvos nincs,a családorvosunk pedig mindenkit ő maga akar meggyógyitani.Köszönöm válaszát előre is!!

        WEBBeteg szakértő válasza a Mellkasi szorítás témában

        Kedves kérdező!

        Az Isodinit tulajdonképpen a koszorúereket tágítja, a Preductal a szív anyagcseréjét javítja. Ezeket a gyógyszereket kardiológus javaslata nélkül is szedheti (bár a nitrátok bizonyos billentyűbetegségek esetén nem javasoltak), de úgy lenne korrekt, ha már felmerül koszorúér-szűkület, hogy legalább egy ultrahang (akár a fenti billentyűbetegségek kizárására is) és egy terheléses EKG történjen. Ez a fennálló pajzsmirigy-betegség és a cukorbetegség miatt különösen indokolt, hiszen ezek gyorsíthatják az érelmeszesedés folyamatát. Ráadásul koszorúér-betegség gyanúja vagy igazolódása esetén további gyógyszerek (aspirin, koleszterincsökkentő) szedésére is szükség van, ennek beállításában is segíthet a kardiológus.

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-06-07 18:12:17; Megválaszolva: 2011. október 05., 11:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés