• Koleszterin - van értelme, hogy szedjem?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor úr

        Magas a koleszterin szintem, fél éve mentem orvoshoz akkor derült ki. Gyógyszerrel sikerült lehúzni, de mivel nem jól reagáltam le a gyógyszert (különbözö mellékhatások) ajánlották ne szedjem. Diétázom fogytam is mozgok is, még most is újra 9,5 a koleszerinszintem 9,8 volt januárban.
        Azt szeretném kérdezni ez okozhatja e a szédülésemet? Nem nagyon szédülök, csak olyan kóválygás föleg ha megyek ha ülök akkor nem érzem annyira. Meg a fejem fáj illetve bele bele szúr homlokon, fejtetön. A fülem zúg, mikor szedtem a gyógyszert mintha nem éreztem volna. Lehet a koleszterin okozza még ha nem is közvetlenül?
        Még egy kérdésem lenne.
        Eszterint kezdem el szedni a gyógyszer helyett ezt ajánlották, viszont olvastam ez nem a májban gátolja a koleszterin képzödését hanem a gyomorban annak felszivódását. Én meg eleve diétázom, van akkor értelme hogy szedjem?

        WEBBeteg szakértő válasza a Koleszterin témában

        Kedves kérdező!

         

        A szédülés, fejfájás miatt ideggyógyászati vizsgálat javasolt. Ha nem is közvetlenül, de érszűkületet okozó hatása miatt a magas koleszterinszint esetleg összefüggésbe hozható a szédüléssel.

        Jó lenne tudni, milyen gyógyszert próbáltak, ilyen magas szinteknél nem biztos, hogy a diéta elegendő lesz. Az Esterinnel nincs személyes tapasztalatom, úgy látom, ez egy növényi kivonatot tartalmazó készítmény. A bélből történő felszívódás gátlásának nem csak a táplálékkal bevitt koleszterin szempontjából van jelentősége. A  szervezetben képződő koleszterin egy része a májba, majd az epébe, végül a bélbe kerül, ennek az ismételt felszívódását, körforgását is gátolja a szer. Hasonló hatásmechanizmusú, de effektívebb gyógyszer is elérhető, ha a diéta és az Esterin nem segít, a statinokat pedig nem tolerálta, ennek felírása jön szóba (belgyógyász, ideggyógyász vagy kardiológus javaslatra).

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-06-07 18:22:18; Megválaszolva: 2011. október 05., 10:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés