• Magas pulzusszám, alacsonyabb vérnyomás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő!

        35 éves, egyébként teljesen egészséges nő vagyok kissé túlsúlyos (171cm, 73 kg).

        Kardiológiai vizsgálaton vettem részt, mivel évek óta magas a pulzusszámom (100-110 között, ha csak pl. a munkámat végzem - irodai adminisztrátorként, 120-130, ha gyaloglok,90-100, ha tv-t nézek). A vizsgáltatok során (ekg, holter, terhelés, szív ultrahang) kiderült, hogy semmi szervi bajom nincs, hanem hyperaktivitást (leletem alapján) állapítottak meg. Valóban túlreagálom az életem (most vizsgákra készülök, szakítottam, lakásproblémák), ami nagyban hozzá járul a fenti panaszomhoz. Irodai munkát végzek, szombatonként iskolába járok, tehát nem igazán mozgok, de sokat gyaloglok (rendszertelen időközönként).

        Mivel a vérnyomásom vagy normális, vagy olykor alacsony is, így a Doktor Nőm nem írt fel gyógyszert. Négy éve viszont egy másik hasonló vizsgálaton azt javasolta egy másik Orvos, hogy amikor tudom, hogy stresszes idő következik, szedjem pár hétig a Betaloc (50mg) tablettát 2x1/nap. Van is egy dobozzal itthon. A vizsga pedig itt vana nyakamon (1 hónap múlva).

        Kérdéseim:

        Szedhetem valóban pár hétig, akár alacsonyabb vérnyomás mellett is (néha 107/72, de általában normális)?

        Milyen következményei lehetnek, ha valakinek ilyen magas a pulzusszáma? (agyvérzés, stb.)

        Mit tehetek annak érdekében, hogy javuljon az állapotom? (A Doktor Nő azt javasolta 140 felé ne menjen a pulzusom, olyan sportot válasszak. Nekem a gyorsabb gyaloglás is megközelíti a 140-et)

        Köszönettel,

        Hajnalka

        WEBBeteg szakértő válasza a pulzus témában

        Kedves kérdező!


        Ha nincs a szapora pulzus hátterében egyéb eltérés (pajzsmirigy-túlműködés, vérszegénység, elhúzódó gyulladás), akkor megpróbálható a Betaloc, ez a stresszel járó tünetekre is kedvezően hat. Azonban ha a vérnyomása alacsony, lehet, hogy 1/4 vagy 1/2 tabletta is elég.

        A terheléssel kapcsolatban a fokozatosságon van a hangsúly, ha kezdetben csak a napi 30 perc tempósabb séta megy, nem baj - ha ez rendszeressé válik, idővel egyre később fogja elérni a 140/perces pulzusszámot (az Ön életkorában kb. ez az a pulzusszám, amelynél még aerob mozgásformáról beszélhetünk), időnként kocogás, bicaj, úszás is szóba jön, ezek mennyisége is fokozatosan növelhető lesz - esetleg személyi edző bevonása is segíthet.

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-06-03 21:12:42; Megválaszolva: 2011. október 05., 06:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés