• Labdarúgó

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr;Nő!Kérem szives segítségét egy fel élet mentő kérdésben.A fiam országos szinten versenysportol, labdarúgó.Sportorvosi vizsgálaton szívzörejt hallott nála a sportorvos,ezért elküldte kardiológiai kivizsgálásra.Szívultrahang során Mitralis Prolapsus I-II-t állapítottak meg nála,valamint MSI-t,ezért a versenysportot nem javasolták neki,a sportorvos nem adta meg ezáltal az engedélyt neki,csak hobbi szinten javasolják a labdarúgást.Minden nap másfél órás edzése van,valamint a hétvégi mérkőzés.A fiú 4 éves kora óta foglalkozik a labdarúgással,immáron 12 éve,életét a focinak szentelte és ez az életében egy komoly érvágás.Ha valamilyen módon mégiscsak sportolhatna versenyszerűen,vagy gyógyszer mellett esetleg,kérem tájékoztasson erről,vagy feltételeiről. Tisztelettel egy gyermeke jövőjéért aggódó anyuka !

        WEBBeteg szakértő válasza a mitrális prolapsus témában

        Kedves kérdező!
        A mitralis prolapsus általában egy veleszületett billentyűeltérés, a bal pitvar és kamra közötti billentyű megvastagodását, szerkezeti lazaságát jelenti. Ez a billentyű szelepként működik, egy irányba tereli a vért, prolapsus esetén azonban ez a funkció károsodhat, több-kevesebb vért engedve vissza. Az Önök esetében egy 4 fokozatú skálán ez 1-2. fokú.
        Fiúk, férfiak esetében általában "rosszabbak" a kilátások, mint lányoknál. Általában egy jóindulatú eltérésről van szó, viszont ritkán ez a bizonyos visszacsorgás, visszaengedés romolhat, elérheti a 3., 4. fokot is, esetleg a billentyű leszakadhat - ezek műtéti megoldást tesznek indokolttá. A versenysport, a túlterhelés ezt a folyamatot gyorsíthatja, a leírás alapján már most sem elhanyagolható a visszacsorgás, ezért nem javasolt a versenyszerű sportolás.
        Nem tudom, az MSI mire utalhat.
        Megpróbálható másik kardiológus szakvélemény kérése, szívultrahang megismétlése, de ha a billentyű megvastagodott, visszaenged, akkor valószínűleg ott is csak hobbi szintű sportot fognak javasolni.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-06-04 16:58:16; Megválaszolva: 2011. október 04., 15:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: