Szívelégtelenség?

Tisztelt Doktornő! (Doktor Úr)

30 éves férfi vagyok, ülőmunkát végző, 93 kg, és 168 cm, tehát kalóriatöbblet, és mozgáshiány miatt elhízott, szívtájéki szúró, nyomó fájdalmakkal, melyek váratlanul, naponta többször jöttek rám, de hamar, spontán el is múltak, valamint fáradékonyság, kicsi fizikai terhelés hatására is keletkező légszomj, nehézlégzés panaszokkal fordultam orvoshoz.Voltam vizsgálatokon (labor, hasi ultrahang, belgyógyászat, 24 órás vérnyomásmérés, stb.) Megállapították hogy magas a vérnyomásom (ingadozó, sokszor 150-160/90 pulzus 90-100, néha 150! ) , ráadásul éjszaka is magasabb a kelleténél, ami az orvosom szerint egy előrehaladott állapotot mutat, illetve a laboreredményeimnél, magas a koleszterin (7, 5) triglicerid (7, 78) , húgysav (497) . Hasi ultrahang: zsíros máj, minden más rendben, EKG: normális. Kérdezte a belgyógyász, hogy szoktam éjszajka felkelni azért mert pisilnem kell, mondtam hogy igen, minden éjjel-hajnalban. Azt mondta, hogy az pedig szívelégtelenségre utal. 4 féle gyógyszert írtak fel: vérnyomáscsökkentő: Duopril 12, 5 mg, húgysav csökkentő: Milurit 300mg, Kolszterin csökkentő: Lescol XL 80mg retard, szívgyógyszer: Cardilopin 5 mg. Két hete szedem a gyógyszereket, valamelyest használnak is, leszoktam a dohányzásról 3 hónapja, szobabiciklin tekerek, étrenden próbálok változtatni, de a nagy kérdés, ami eddig megválaszolatlan maradt számomra:

Mennyire súlyos az állapotom? Szívelégtelenség végülis ugye nem lett diagnosztizálva, de arra utaló jel van. Szóval konkrétan az lenne a kérdésem, hogy mennyire súlyos a helyzetem, mire számítsak? Jó esélyem van rá, hogy  bármikor elvihet egy agyvérzés, vagy szívinfarktus, lehet hogy már holnap? Vagy jó esetben 1, 2, vagy 5, vagy 10 évem van hátra?   vagy ha még most kezelve van akkor lehetek még akár nyugdíjas is, élhetek 60-70 éves koromig? Nem tudom hogy a fent felsoroltaknál melyikre hány % esélyem van. Sajnos csak 2 hét múlva megyek vissza a dokihoz, ezért bízom Önökben, hogy segítenek tisztán látni ebben a helyzetben. Egyébként is pánikszerű halálfélemekkel, pánikbetegségel is küzdök évek óta (egy pszichiáter szerint borderline-szemilységzavarral is) és ez a bizonytalanság nem tesz jó neki.

Az elmúlt 2 hét alatt a halálfélelem teljesen eluralkodott rajtam, és végső elkeseredésemben írok Önnek, hogy talán segít nekem tisztán látni az állapotomat, túlélési, életbenmaradási esélyeimet tisztán látni

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Attila

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza mellkasi fájdalom témában

Kedves Attila!

A szívelégtelenség diagnózisának felállításához hiányolok még egy szívultrahangos leletet, annyi azonban bizonyos, hogy a magas vérnyomás és a jelentős túlsúly (a testtömegindexe a megengedett 20-25 helyett 32.9! ) nagy terhelést ró a szívére. Fogyással lehet, hogy megszűnnének a fulladásos panaszok, normalizálódna a vérnyomás (vagy legalábbis kevesebb gyógyszer kellene) , csökkenne a koleszterinszint. Nagyon helyes, hogy le tudott mondani a dohányzásról, csak így tovább!

Nehéz megmondani, kinek hány éve van hátra. Nem ismerve az ultrahangos leletet, és figyelembe véve a megadott értékeket, rizikóbecslő táblázatok alapján fiatalkora miatt nem túl magas a szív-érrendszeri összrizikó. Azonban összehasonlítva hasonló korú, egészséges társaival, Önnek 5-7x nagyobb esélye van arra, hogy 10 éven belül pl. infarktust kapjon. Nem szabad viszont elfelejteni, hogy a rizikófaktorok jó része befolyásolható, ha sikerülne változtatni az életmódján, célérték alá csökkenne a vérnyomás, jelentősen csökkenthető lenne ez a kockázat - és megcélozhatná akár a 70-80 évet is.

Sok kitartást a változtatáshoz!

Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

Kérdés: 2009. május 29., 10:41; Megválaszolva: 2011. október 04., 12:04
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Bal pitvar kissé tágabb
Emelkedett Ck és LDH
Nagyon magas diasztolés érték
Covid 19 oltás