• Szivizotop

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Szeretném megkérdezni,hogy a szivizotop vizsgálatot miyen anyaggal csinálják, okozhat-e szövödményt vagy lehet-e mellékhatása?

        Nekem egy csomó gyógyszer szedése után szokott lenni a gyógyszertől mellékhatás,ezt az orvosnak mondtam is. pl:talliton, algopirin stb.  Ha igen akkor mire számithatok pl: hányinger, szédülés stb.

        A szivkatéterezés során nem volt semmi mellékhatás és szövödmény itt lehet-e?

        A szivizotop vizsgálatot,hogy csinálják?

        WEBBeteg szakértő válasza a szívizotóp témában

        Kedves kérdező!

        A SPECT vizsgálat során radioaktív anyagot, izotópot juttatnak a szervezetbe, mely beépül a szívizomzatba. Ha valamelyik, szívizmot ellátó éren (koszorúéren) szűkület van, az adott területre nem/kevésbé jut el az izotóp. Egy speciális, ún. gamma-kamerával több irányból felvételek készülnek a szívről, ez a kamera érzékeli az izotóp által kibocsájtott sugárzást - ha valahol nem észlelhető sugárzás, ott valószínűleg keringészavar, érszűkület van.

        Bár az izotóp kapcsán is leírásra került fejfájás, hányinger, kipirulás, esetleg kiütés, a kellemetlen panaszok, tünetek, mellékhatások inkább a terheléses vizsgálat során vénába adott gyógyszerek (értágítók) hatásának tudhatók be. Ezekkel a gyógyszerekkel igyekeznek a vizsgálat alatt keringészavart provokálni, kiváltva a futást/biciklizést. Ennek megfelelően (hasonlóan a munkavégzés közben jelentkező anginás panaszhoz) a vizsgálat során is jelentkezhet mellkasi fájdalom. Az értágító hatására vérnyomásesés, szapora pulzus, illetve a hörgők összeszűkülése miatti légszomj jelentkezhet. A kellemetlen mellékhatásokat gyógyszeresen fel lehet függeszteni.
        Más esetben, ha a fenti értágító nem adható, olyan szert adnak, mely a pulzusszámot emeli. Emiatt szapora szívdobogás, melléütések (extraszisztolék) jelentkezhetnek.
        A vizsgálatot végzők felé mindenesetre érdemes jelezni az Ön által felsorolt gyógyszerekre adott választ, bár ez valószínűleg nem fog gondot okozni a szcintigráfia során.

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-05-21 23:00:07; Megválaszolva: 2011. október 03., 13:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben: