• Véreredmény

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő, 34 éves nő vagyok, 162 cm és 50 kg, nem eszem sok zöldséget és gyümölcsöt, húst főként csirkemellet és azt is rántva és eszem néha setészsírt is. Sokat gyalogolok több kilométert naponta (legalább 6 km), de aktívan egyébként nem sportolok.A vérnyomásom alacsony. Ezen bevezető után a kérdéseim a következők lennének: minden évben egyszer elmegyek vérvételre, mert a koleszterin eredményem évek óta rossz: tavaly 5, 9 volt, tavalyelőtt 5,4,(a referenciatartomány: 2,8-5,2)és a triglicerin eredményem is: tavaly 1.71, tavalyelőtt 1.66 (referenciaszint:0,55-1,6). Lehetséges, hogy ez genetikus? Ezenkívül ha megnézik rossz a reticulocyta eredményem (ez egyáltalán nem tudom mit mér), bár ezt a komponenst mostanában nem nézték a véremből. Aggaszt viszont, hogy mindig eltér a referenciatartománytól (150-350) a Trc eredményem (ezt sem tudom miről adhat tájékoztatást), tavaly 435 volt (a We eredményem 1-15 helyett 19), tavalyelőtt 391 (We eredmény 8). előfordult, hogy alacsony volt a solubilisz transz eredményem: 09-2.3 helyett 0,5, mit mér ez az adat. A kérdésem arra irányul, hogy érdemes lenne-e szednem valamilyen akár homeopátiás,esetleg természetgyógyászati szert szednem az évek óta magas koleszterin, triglicerint szintre, illetőleg mit jelent a magas Trc szint? köszönettel

        WEBBeteg szakértő válasza a koleszterinszint témában

        Kedves kérdező!

        A lipidiszintek az életkorral is fokozatosan emelkednek, de természetesen genetikai tényezők is közrejátszhatnak. Azonban a diétán még lenne mit alakítani, érdemes lenne több zöldséget-gyümölcsöt vinni az étrendbe, salátákhoz inkább olajos öntet ajánlott (olívaolaj leginkább), de más növényi olajok, ill. olajos magvak fogyasztása is segíthet. Étrendkiegészítőként halolajkapszula jön szóba, de a legjobb a heti 3-4 alkalommal történő halfogyasztás lenne (semmiképpen sem olajban sütve, igazság szerint a rántott hús sem szerencsés). A fokhagymának is koleszterincsökketnő hatást tulajdonítanak, illetve a rostok, gabonafélék csökkenthetik a koleszterin felszívódását (és újrafelszívódását) a bélből. A trigliceridszintet a bevitt felesleges kalóriamennyiség is emelheti.
        A magasabb thrombocytaszám több dolgot jelezhet, ebből az egy paraméterből nehéz megmondani, mi lehet az ok. A háttérben vérszegénység, idült gyulladás, fertőzés, sérülés is állhat. Ritkán vérképzőszervi betegség jele lehet, de ilyenkor általában jóval magasabb a vérlemezkék száma.
        A We (süllyedés) nem vészesen magas, nőknél a 19-es érték elfogadható. A reticulocyta a vörösvértestek egyik előalakja, számából a vérképzésre lehet következtetni. A szolubilis (oldott) transzferrin a vasszinttel van összefüggésben (tkp. egy vasszállító fehérje), alacsony szintje csökkent fehérjetermeléssel (vagy fehérjevesztéssel), vastárolási betegségekkel lehet összefüggésben, de önmagában nehéz értékelni, érdemes ezt is lekontrollálni.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-05-22 22:53:39; Megválaszolva: 2011. október 03., 11:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés