Kontrasztanyag

Szeretném megkérdezni, hogy mi a különbség a  szivkatéterezéshez használt kontrasztanyag és a szivizotophoz használt kontrasztanyag között?

A szivkatéterezéshez használt kontrasztanyagtól semmi bajom nem volt.

Ez egyforma vagy különböző-e?                

Továbbá szeretném megkérdezni, hogy  a nyaki CT-hez milyen kontrasztanyagot használnak, mert tudom, hogy ettől rosszul vagyok / hánytam/

Nagyon sok  gyógyszerre allergiás vagyok sumetrolin, nospa, algorpirin stb.

Betandire nem vagyok allergiás

WEBBeteg Szakértő válasza kontrasztanyag témában

Kedves kérdező!

A SPECT vizsgálat során radioaktív anyagot, izotópot juttatnak a szervezetbe. A lebomlás során jelentkező sugárzást detektálják speciális kamerával, így az izotóp eloszlása alapján következtetni lehet a szívizomzat vérellátására (ha valahol szűkület van a koszorúereken, a véráram nem tudja az adott helyre juttani az izotópot, így az nem épül be a szívizomba) . Ha terheléses vizsgálatot végeznek, gyógyszereket is adnak a vénába, amiknek értágító, vagy szívet dobogtató hatásuk van, a rosszullétekhez ezek is hozzájárulhattak.

A szívkatéterezés során viszont sugárfogó, többnyire jódtartalmú kontrasztanyagot adnak. Ez az anyag elnyeli a röntgensugarakat, így rajzolja ki az erek kontúrját. Hasonló kontrasztanyagot használnak a CT során is. Ezeknek több típusa is létezik, a modern (kisebb osmolaritású) szerek kevesebb mellékhatással járnak, de használatukkor előfordulhat fejfájás, hányinger, hányás, esetleg vérnyomásesés, pulzuscsökkenés is. Ezek nem feltétlenül jelentenek allergiás reakciót, inkább a beadott kontrasztanyag fizikai sajátosságai miatt, illetve reflexes úton alakulnak ki.

Üdvözlettel, Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

Kérdés: 2009. május 21., 10:12; Megválaszolva: 2011. október 03., 10:57
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Szexualis aktus torokfájdalom
Labor értékek elemzés
A kokaint vagy más drogot tovább...
Hasfájást, Szédülés, Ájulás
Bal kar fájdalom