• Kontrasztanyag

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Szeretném megkérdezni,hogy mi a különbség a  szivkatéterezéshez használt kontrasztanyag és a szivizotophoz használt kontrasztanyag között?

        A szivkatéterezéshez használt kontrasztanyagtól semmi bajom nem volt.

        Ez egyforma vagy különböző-e?               

        Továbbá szeretném megkérdezni,hogy  a nyaki CT-hez milyen kontrasztanyagot használnak, mert tudom,hogy ettől rosszul vagyok / hánytam/

        Nagyon sok  gyógyszerre allergiás vagyok sumetrolin, nospa, algorpirin stb.

        Betandire nem vagyok allergiás

        WEBBeteg szakértő válasza a kontrasztanyag témában

        Kedves kérdező!

        A SPECT vizsgálat során radioaktív anyagot, izotópot juttatnak a szervezetbe. A lebomlás során jelentkező sugárzást detektálják speciális kamerával, így az izotóp eloszlása alapján következtetni lehet a szívizomzat vérellátására (ha valahol szűkület van a koszorúereken, a véráram nem tudja az adott helyre juttani az izotópot, így az nem épül be a szívizomba). Ha terheléses vizsgálatot végeznek, gyógyszereket is adnak a vénába, amiknek értágító, vagy szívet dobogtató hatásuk van, a rosszullétekhez ezek is hozzájárulhattak.


        A szívkatéterezés során viszont sugárfogó, többnyire jódtartalmú kontrasztanyagot adnak. Ez az anyag elnyeli a röntgensugarakat, így rajzolja ki az erek kontúrját. Hasonló kontrasztanyagot használnak a CT során is. Ezeknek több típusa is létezik, a modern (kisebb osmolaritású) szerek kevesebb mellékhatással járnak, de használatukkor előfordulhat fejfájás, hányinger, hányás, esetleg vérnyomásesés, pulzuscsökkenés is. Ezek nem feltétlenül jelentenek allergiás reakciót, inkább a beadott kontrasztanyag fizikai sajátosságai miatt, illetve reflexes úton alakulnak ki.
        Üdvözlettel,

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-05-21 10:12:27; Megválaszolva: 2011. október 03., 10:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés