• Laborleleten mit jelentenek az alábbi rövidítések, és mi van akkor ha ez több, vagy kevesebb?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő/Úr!

        A férjem és én is voltunk vizsgálaton, háziorvos küldött el minket. Mindkettőnknek más miatt, de vérvétel, és vizelet volt neki is, nekem is. Ma mentem a leletekért, és mindkettőnkén voltak + és - jelek is. Ezeket most begépelem, Gondolom ezek eltérőek a normáltól, azért jelölik így.
        Mit jelentenek? Mert nem igazán találtam meg mindent az interneten. A többi leletet a jövő héten küldik vissza a háziorvoshoz, így akkor visszük el ezeket is.

        Ez az én leletem:
        NEUT-neutrofil 47, 3% (Referencia érték:50, 0-75, 0)
        EO-eosinofil 10, 1% (R.é.:0, 0-6, 0)
        Koleszterin 5, 34 mmol/l (R.é.:3, 9-5, 2)
        Transferrin 332, 0 mg/dl (R.é.:200, 0-310, 0)
        ÖF 93, 0 g/l (R.é.:66, 0-83, 0)

        Ez a férjemé:
        MCHC vvt. átl. hgb konc. 36, 6 g/dl (R.é.:32, 0-36, 0)
        Koleszterin 5, 41 mmol/l (R.é.:3, 9-5, 2)
        TG 2, 9 mmol/l (R.é.:0, 5-1, 71)
        HDL-koleszterin 1, 07 mmol/l (R.é.:1, 55-2, 1)
        Üledék fvs viz 20, 0 sejt (R.é.: 0, 0-4, 0)

        Köszönöm, előre is a segítséget. Anikó

        WEBBeteg szakértő válasza a vérkép témában

        Kedves kérdező!


        Nehéz csak a kiragadott értékeket értelmezni. A neutrophil és az eosinophil egy-egy fehérvérsejt-típust jelöl, érdemes az abszolút sejtszámot is, ill. az összsejtszámot (tehát nem csak a százalékos értéket) nézni. Az Ön eltérései nem jelentősek, de a panaszokkal, egyéb laborparaméterekkel együtt értékelendők. Az összfehérje szintje (ha jól gondolom, hogy az ÖF ezt jelöli) azonban magasabb, jó lenne kideríteni, melyik komponens emelkedett meg, mivel ez utalhat gyulladásra, vérképzőszervi eltérésre is. Az emelkedett transzferrin-szint (vasszállító fehérje) vashiányt jelenthet, de ehhez is látni kellene más értékeket (haemoglobin, vas, ferritin).



         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        Dr. Bene Orsolya
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-22 22:46:23; Megválaszolva: 2011. október 03., 06:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Mia teendő ha 35 a pulzusom