Laborleleten mit jelentenek az alábbi rövidítések, és mi van akkor ha ez több, vagy kevesebb?

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

A férjem és én is voltunk vizsgálaton, háziorvos küldött el minket. Mindkettőnknek más miatt, de vérvétel, és vizelet volt neki is, nekem is. Ma mentem a leletekért, és mindkettőnkén voltak + és - jelek is. Ezeket most begépelem, Gondolom ezek eltérőek a normáltól, azért jelölik így.
Mit jelentenek? Mert nem igazán találtam meg mindent az interneten. A többi leletet a jövő héten küldik vissza a háziorvoshoz, így akkor visszük el ezeket is.

Ez az én leletem:
NEUT-neutrofil 47, 3% (Referencia érték:50, 0-75, 0)
EO-eosinofil 10, 1% (R.é.:0, 0-6, 0)
Koleszterin 5, 34 mmol/l (R.é.:3, 9-5, 2)
Transferrin 332, 0 mg/dl (R.é.:200, 0-310, 0)
ÖF 93, 0 g/l (R.é.:66, 0-83, 0)

Ez a férjemé:
MCHC vvt. átl. hgb konc. 36, 6 g/dl (R.é.:32, 0-36, 0)
Koleszterin 5, 41 mmol/l (R.é.:3, 9-5, 2)
TG 2, 9 mmol/l (R.é.:0, 5-1, 71)
HDL-koleszterin 1, 07 mmol/l (R.é.:1, 55-2, 1)
Üledék fvs viz 20, 0 sejt (R.é.: 0, 0-4, 0)

Köszönöm, előre is a segítséget. Anikó

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a vérkép témában

Kedves kérdező!


Nehéz csak a kiragadott értékeket értelmezni. A neutrophil és az eosinophil egy-egy fehérvérsejt-típust jelöl, érdemes az abszolút sejtszámot is, ill. az összsejtszámot (tehát nem csak a százalékos értéket) nézni. Az Ön eltérései nem jelentősek, de a panaszokkal, egyéb laborparaméterekkel együtt értékelendők. Az összfehérje szintje (ha jól gondolom, hogy az ÖF ezt jelöli) azonban magasabb, jó lenne kideríteni, melyik komponens emelkedett meg, mivel ez utalhat gyulladásra, vérképzőszervi eltérésre is. Az emelkedett transzferrin-szint (vasszállító fehérje) vashiányt jelenthet, de ehhez is látni kellene más értékeket (haemoglobin, vas, ferritin).


Az MCHC a vörösvértestek hemoglobin-koncentrációját jelöli, önmagában nem érdemes nézni, de a férje értéke csak minimálisan tér el a normálistól.
A koleszterint gondolom nem kell külön részletezni, az összekoleszterin mindkettőjüknél magasabb, emiatt érdemes lenne a diétára odafigyelni. A TG szintén vérzsírt jelöl (triglicerid), ez leginkább fokozott kalóriabevitel mellett emelkedik meg. A vizeletben levő emelkedett fvs-szint (fehérvérsejt) húgyúti fertőzésre utalhat.
Vigyék vissza a leletet a háziorvosnak, aki látni fogja a többi eredményt is, és jobban ismeri a kórelőzményüket, így majd ő dönti el, milyen további vizsgálatokra lehet szükség.

 

Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2009. május 22., 22:46; Megválaszolva: 2011. október 03., 06:30
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Terheléses ekg
Maszkban kerékpáron végzett terheléses ekg reális eredményt adhat-e.
Szívkatéterezés
Anyukám cukorbeteg, 4-szer ad be inzulint.Hétfőn szívkatéterezésre kell mennünk, mert a szív koszorúerei beszűkültek,nagyon elmeszesedtek.AZT...
SZÍVELÉGTELENSÉG
Tisztelt Doktornő! Állapotom megítélésében szeretném segítségét kérni, rosszullét, elgyengülés után júliusban sürgősségi ellátás...
Szívdobogás
Üdvözlöm. Régóta van panaszom. Fekvő helyzetben sohasem éjjel szívdobogás érzésem van rövid ideig tart (néhány össze vissza ütés)de gyakran...
TANÁCS KÉRÉSE
Tisztelt Címzett! Arra kérném tisztelettel, hogy adjon útbaigazítást mi tévő legyek, hova tovább, mire gyanakszik, mit kéne még kivizsgáltatni...