Túl alacsony a pulzusom, mi a bajom?

Jó napot kívánok doktor nő! Elnézést hogy levelemmel zavarom de meg szeretném kérdezni öntől hogy nekem nyugalmi állapotban a pulzusszámom napközben tévézés vagy számító gépezés közben 43-55 között van tehát mikor nem csinálok semmit. Ez normális vagy valami rossznak az elő jele? Hetente focizok vagy fal labdázók. Régebben nagy pályán fociztam, most már csak kis pályázók. Foglalkozásom tűzoltó és 30 éves férfi vagyok. 178 magas 95kg. Már 3 -om Kardiológus orvosnál voltam az egyik vizsgálat eredményét leírnám önnek. Mindegyik orvos azt mondta hogy minden rendben van a sporttól ennyi a pulzusszámom. Kiváncsi lennék az ön véleményére is.
Echocardiografia során mitralis mellső vitorla prolapsusa látható I-II fok határán lévő insuffal, mely miatt beavatkozások esetén antibioticus profilaxis javasolt. EZ NAGYON ROSSZ DOLOG? KONTROLL ELLENÖRZÉST ÉVENTE IGÉNYEL? Erre azt mondta hogy igy születhettem és 120 évig is el lehet ezzel élni IGAZ EZ? Normális tágasságú szívüregek. Fali mozgászavar nincs. A systolés bal kamra functio jó. Norm mitralis beáramlási görbe. Mitralis mellső vitorla prolabál, enyhén megvastagodott, a többi billentyű ép. Thrombus nincs. A pericardium ép. Shunt áramlás nem észlelhető.
AO gyök: 26. AO bill szeparatio: 22 LAD: 37 Septum diast 11   LVdiast52, PW diast 13, Septum syst: 13 LV syst: 33  PW syst: 15, EF: 66%  E: 75, A: 52 DT lejtő: 15m/sec
Doppler:     AF: 1, 5m/s   AR: 0  MR: IITR: jelzett PAP: 34+10=44Hgmm  ITT MILYEN VASTAG A SZÍV FALAM?

JÖVÖ HÉTEN SZERETNE NEKEM CSINÁLNI EGY 24 ÓRÁS EKG-T. ŐN SZERINT CSINÁLTASSAK?
RENDBE VAN A SZÍVEM DRÁGA DOKTOR NŐ?
MÁR BIZTOSSAN MEGFELELŐ A PULZUSSZÁMOM NYUGALMI ÁLLAPOTBAN, NE IDEGESKEDJEK MERT ALACSONY?
A VISSZA CSÖPÖGÉS MIATT LEHET NÁLAM VALAMIKOR SZÍV HALÁL VAGY VALAMI SÚLYOS BETEGSÉG?

Terheléses EKG-t is csinált és teljessen minden rendben volt.
Leírnák egy pár adatott:
Ergometria: A vizsgálatot 50-75-100-125-150 W 2 perc emelkedő terhelési szinten végeztük el. A megszakítás indikácioja: RR kiugrás. Angina pectoris, ritmuszavar, ST eltérés nem volt. Az elért maximális frequentia: 132 ASz elért maximális RR: 215/100 hgmm.
negatív ergometriás vizsgálat. hypertensív RR válasz.

SINUS BRADYCARDIA, MEREDEK TENGELYÁLLÁS, PQ: 120MSEC, NORM REPOL.

Doktor nő kérem irja le véleményét erről a leletről és válaszoljon az összes kérdésemre, hogy megnyugodjak.

Tisztelettel Böröcz Attila

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza pulzusszám témában

Kedves Attila!

Látom, nem bízik meg egyetlen kardiológus véleményében. Az ultrahangon továbbra sincs különösebb eltérés, a falvastagság a kamrai sövényen 11mm, a hátsó falon 13mm (ez egy kicsit vastagabb, ami lehet a sport vagy magasvérnyomás miatt is) , ezeket a múltkor 12-nek mérték. Ami a múltkor nem került leírásra, az a mitralis prolapsus. Ez azt jelenti, hogy kicsit lazább a bal pitvar és a bal kamra közötti billentyű szerkezete, ami miatt az nem zár rendesen, és kevés vért visszaenged. Ez egy jóindulatú (valószínűleg születése óta fennálló) eltérés, kellemetlen tünetek (főleg nők esetén) társulhatnak hozzá, de nincs fokozott kockázat hirtelen szívhalál szempontjából. Egyedül a visszacsorgás mértéke miatt érdemes rendszeresen ultrahangos kontrollra menni (ha ez nagyon megnő, műtéti megoldás jön szóba a szívet érő túlzott terhelés miatt - ezzel nem szeretném megijeszteni, egyelőre nem kell aggódni, a beavatkozásra ritkán van szükség, csak időnként ultrahanggal le kell ellenőrizni) .

A Holter indokolt annak kizárására, nincs-e valamilyen ingervezetési zavar, vagy 40/perc alatti pulzus, ami esetleg mégis pacemaker-beültetést tesz szükségessé, de én is azt mondom (még mindig) , hogy valószínűleg csak a sport okozza az alacsony pulzusszámot (bár arról továbbra sem számolt be, van-e panasza) . A terheléses EKG-n sem volt különösebb, bár a célfrekvenciát nem érte el, viszont a vérnyomásra érdemes lesz odafigyelni, jó lenne sűrűbben méregetni, mert a terhelés során eléggé kiugró értéket sikerült produkálni, és a későbbiekben ezzel lehet gond.

Remélem, a 24 órás EKG után sikerül megnyugodni!

Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

Kérdés: 2009. május 10., 22:23; Megválaszolva: 2011. szeptember 28., 13:55
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
ST felkapottság
Sziv ekg ultrahang covid után
Érdeklődés II.
Érdeklődés
Pulzusnyomás II.