Miért van szükség erre a gyógyszerre?

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Édesapámnak érszükülete van a nyaki ér műtétje történt és ezután carvedilol hatóanyagú gyógyszert kap. Előtte a Betaloc-ot szedte. A gyógyszer tájékoztatója szerint az angina pectoris és a magasvérnyomás kezelésére szolgál, érdeklődöm, hogy érszükületes betegnek ez miért szükséges. A gyógyszer elhagyásának milyen következményei lennének? Vannak -e idegrendszeri mellékhatásai, depressziót okozhat-e. Fluoxetinnel miért nem lehet eggyütt szedni. Enalaprillal miért nem tanácsos együtt szedni.Hogyan hat a carvedilol? Aggódom a mellékhatások miatt.

Köszönettel 
Kovács Katalin

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza carvedilol témában

Kedves kérdező!

A Betaloc és a carvedilol-tartalmú gyógyszerek a béta-blokkolók közé tartozó vérnyomáscsökkentők, csökkentik a pulzusszámot, a szív terhelését, kedvező hatást fejtenek ki az érelmeszesedésre. A carvedilolnak kis értágító hatása is van, elképzelhető, hogy ezért történt a csere. A béta-blokkolók egy része okozhat depressziót, ez carvedilol esetén is előfordulhat. Az enalaprillal és a fluoxetinnel kapcsolatos mellékhatásról egy másik kérdésére adott válaszban már írtam. Ha a carvedilol mellett a pszichiátriai tünetek fokozódnak, egyeztessenek a kezelőorvossal a gyógyszerváltásról.Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

Kérdés: 2009. április 21., 21:57; Megválaszolva: 2011. szeptember 26., 15:22
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
ST felkapottság
Sziv ekg ultrahang covid után
Érdeklődés II.
Érdeklődés
Pulzusnyomás II.