Kardiologia

Tisztelt Doktornő! Elnézést, hogy ennyiszer zavarom a kérdésemmel, most azt szeretném kérdezni, hogy /ez volt a zárójelentésembe/, hogy instabil angina pectorisom volt /szerintem emiatt is katétereztek meg/ ez véralvadékot, vérrögöt vagy hematomát jelent? Ez bármikor ujra előfordulhat-e? Tavaly májusban volt infarktusom.

WEBBeteg Szakértő válasza angina pectoris témában

Kedves kérdező!

Angina pectorisnak tulajdonképpen a szorító mellkasi fájdalmat nevezzük, melynek hátterében a szívizomzat keringési zavara áll. A panaszok szempontjából elkülönül a stabil, vagyis mindig ugyanakkora terhelésre jelentkező, pihenésre szűnő angina és az instabil, azaz az újkeletű, vagy egyre kisebb terhelésre, esetleg nyugalomban jelentkező, vagy egyre tovább tartó angina.

Ez utóbbi számít veszélyesebbnek, nagyobb az esélye egy esetleges infarktus kialakulásának. A stabil angina kapcsán egy bizonyos terhelésre a koszorúér-szűkület utáni szívizom-terület átmenetileg a szükségesnél kevesebb vért kap, ez okozza a fájdalmat. Instabil angina esetén azonban a szűkületet okozó meszes plakk bereped, és a repedésen/sérülésen vérrög alakul ki, ami az érszűkületet tovább fokozza (esteleg teljes érelzáródáshoz vezet) . Instabil anginához vezethet azonban pl. koszorúérgörcs is.

Továbbra is úgy gondolom, hogy a panaszok, a korábbi infarktus és a stent beültetés miatt indokolt volt a katéterezése, mely szerencsére kizárt újabb szűkületet vagy vérrögöt. Ettől függetlenül nem ígérhető meg 100%-osan, hogy többé nem fog mellkasi fájdalom jelentkezni.

Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

Kérdés: 2009. április 14., 16:22; Megválaszolva: 2011. szeptember 26., 10:03

Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek

Télen hidegben --nyáron a...
TISZTELT ORVOSNŐ! LEHET TÉL VAGY NYÁR - AZ IDŐJÁRÁSTÓL FÜGGETLEN ORRDUGULÁSOK. VAGY AZ EGYIK VAGY A MÁSIK ORR ELDUGUL -- MEGFÁZÁS NINCS! AZ...
Angina pectoris lehet az állkapocsba...
Néha előfordul hogy szorító nyomó érzést érzek a mellkasomban ami általában kisugároz az állkapcsomba de én arra gondoltam hogy ez csak a...
Nyugalmi pulzus
Tisztelt Doktor! 28 éves vagyok. 177cm, 85kg, enyhén túlsúlyos, ülő munkát végzek. A vérnyomásom felülről üti a normál határértéket, viszont...
Infarktus?
Tisztelt Doktornő! Érdeklődnék hogy 34 évesen lehet az embernek infarktusa? Kardiológiai leletek (ekg, sziv UH, terheléses ekg)...
Alacsony pulzus
Tisztelt Dr. Nő! Olyan kérdéssel fordulok önhöz.. Két hónapja szültem meg a kislányom terhességem alatt jelentkezett alacsony pulzus nyugalmiba...