Kézújj betegsége

Jóestét kívánunk Dr. Bene Orsolyánakszeretnénk a segítségét kérni.

Unokaöcsémnek aki 17 éves fiú tél elejétől mindíg fázott a kezén az ujjai.

Még az iskolában is kesztyűvel dolgozott (írás stb...).

Mostani megállapítás szerint érszűkülete van az ujjaiban, ami valamilyen szindróma, betegség jele lehet.

Tudna abban segíteni, hogy mi lehet a gyógyítási formálya?

Eddig azt mondták az orvosok, hogy ez a fajta betegsége gyógyíthatatlan.

Még vár rá vérvétel is ami speciális lesz.

Kérem ha tud segíteni nagyon megköszönnénk.

Üdvözlettel.

WEBBeteg Szakértő válasza Raynaud-szindróma témában

Kedves kérdező! Megtisztel bizalmával, de én sajnos ilyen típusú eltérésekkel ritkábban találkozok. A fázékony ujjak hátterében valóban keringési zavar merül fel, leírása alapján azt gyanítom, a kezelőorvosok Raynaud-szindrómát valószínűsítettek. Hideg, stressz hatására normálisan is összehúzódnak a végtagok kiserei, Raynaud-jelenség esetén azonban ez fokozottan megy végbe, s ez az ujjak zsibbadással, fájdalommal járó elfehéredését, típusos esetben ellilulását, majd kipirulását okozza. Előfordul, hogy a jelenség önálló kórképként jelenik meg (főleg fiatalokban), de hátterében egyéb okokat, pl. autoimmun betegségeket (az immunrendszer a saját szervezetet támadja meg), vérképzőszervi eltéréseket is ki kell zárni, valószínűleg ilyen irányú laborvizsgálatok vannak még folyamatban (de ezek mellett hideg kezeket idegi, mozgásszervi eltérések, az erek külső összenyomatása is okozhatnak). A terápiában a háttérben álló betegségek kezelése kap szerepet. Amennyiben nincs ilyen, akkor csak tüneti kezelés, vagyis keringésjavító, értágító szerek alkalmazása, a tüneteket provokáló tényezők (hideg, dohányzás) kerülése jön szóba. A gondozást belgyógyászok (angiológusok, inmmunológusok) végzik. Nem tudom, merre laknak, Debrecenben a III. sz. Belklinikán van erre specializálódott szakrendelés. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2011. szeptember 26.

Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek

Ráncos ujjbegyek lehetnek autoimmun...
T. Doktornő! Alapesetben kicsit ráncosak az ujjbegyeim. Alapból hidegebbek a kezeim, Raynauld szindrómát diagnosztizáltak (tipikus Raynauld jelenség nem volt...
Raynaud szindroma
Tisztelt Doktor úr! Megállapitották nálam a raynaud szindromát! Az lenne a kérdésem, hogy már több, mint egy éve probálkozunk a teherbeeséssel, esetleg össze...
Raynaud szindrómával járhat a tünetek?
Üdvözlöm! 3 éve diagnosztizálták nálam a Raynaud szindrómát! Tavaly voltam utoljára immunológiai vizsgálaton ahol nem társult egyéb autoimmun betegség! Annyit...
Raynaud syndroma gyanu
Tisztelt Dr. Nő/Úr! Több éve már, hogy kéz, illetve láb ujjaim hidegek, lilulnak, évszaktól függetlenül ez napi szinten megvan nálam. Talpamat többször...
Ujjak zsibbadása hidegre
Tisztelt Doktor úr / Doktornő! A problémám a következő: ha akár a legcsekélyebb mértékben is hidegérzetem van (tehát lehet 20 fokban is, ha nem vagyok...
Elkékült körmök
Az ujjaimon a körmök napközben időszakonként elkékülnek, hidegek? Raynaud szindrómám van, de ez nemezzel egyszerre jelentkezik. Itt nem fehéredik le először...