• Mellkasi fájdalom - mitől?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Weborvos!

        A szívinfarktusos cikkel kapcsolatban felmerült bennem, hogy megkérdezzem, mi a véleménye az én panaszaimról. 44 éves vagyok, 32 éves korom óta kezelnek magas vérnyomás betegséggel. 2005-ben mellkasi fájdalommal kivizsgáltak, szívkatéterezés is történt, ahol durva érfali egyenetlenséget és az egyik érszakaszon 20-25 %-os szűkületet találtak. Az eltelt 3-4 évben főleg markáns hidegfront hatásra (szeles), de fizikai terhelésre is, időnként étkezés után sűrűn van szívszorításos panaszom, ami elsápadással (mindig), leizadással (időnként), szédüléssel (mindig), gyengeséggel (mindig), hányingerrel (néha), fejfájással (sokszor) jár. Az EKG néhány apró eltéréstől eltekintve, azt mondhatni normális. Terhelésre időnként ST-depresszió alakul ki. A legutóbbi EKG papíron valami olyasmi volt írva, hogy lehetséges régi inferior infarktus. Tudom, hogy ezeket a felírásokat nem kell véresen komolyan venni, és nem is hiszem, hogy infarktusom lett volna. Az orvos is azt mondta, hogy nem hiszi, hogy a panaszaim szíveredetőek lennének. Nekem mégis típikusan olyan jellegű panaszaim vannak. Mitől lehetnek ezek, ha a szívemnek nincs baja? A refluxos, sav okozta fájdalomtól nagyon el tudom különíteni, mert az annyira más. (Reflux betegségem is van, amit egy jó gyógyszerrel teljesen jól lehet kezelni.) Van, amikor a szorító jellegú fájdalom átsugárzik a hátamba, a bal karomba. A bal karomba gyengeséget is szoktam érezni, vagy kézfejbe, ujjakba sugárzó fájdalmat. Ha nem beteg a szívem, akkor miért vannak ezek? Szeretnék ezektől a panaszoktól megszabadulni. Mit kell tennem? Még csak 44 éves vagyok, nem akarok ezzel élni. A családban több közeli hozzátartozóm is infarktusban halt meg. Édesapám 36 évesen, apai nagyanyám 38 évesen, apai nagyapám 71 évesen, anyai nagyanyám 60 évesen, édesanyám él még, de 62 éves korában volt infarktusa, amiből felépült. Lehet, hogy túlzottan félek a szívbetegségtől, és csak képzelem a tűneteket? Nem vagyok egy ideges típus. Feszült, stresszes szoktam lenni, de ideges ritkán.

        A kérdésem az, hogy mit gondol az általam leírtakról? Igyekeztem elég részletes lenni, hogy át tudja tekinteni ezt az egészet. Előre is köszönöm a válaszát.

        Tisztelettel: Balog Zoltánné

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a mellkasi fájdalom témában

        Kedves kérdező!

        Az, hogy az EKG-gép lezajlott infarktust véleményez, még nem jelenti azt, hogy valóban infarktusa is volt. Mellkasi fájdalmat számtalan dolog okozhat, a koszorúér-szűkületen és a refluxon kívül gerinceltérés, vérnyomáskiugrás, szívbillentyű-eltérések, pánik, stressz is vezethet ilyen panaszhoz. Bizonyos esetekben, ha meszes szűkület nem igazolható, felmerül érgörcs, spazmus lehetősége, bár ilyenkor inkább érzelmi terhelésre jelentkezik a fájdalom. Nem írja, milyen gyógyszereket szed, spazmus gyanúja esetén inkább a kalcium-csatorna blokkolókat részesítjük előnyben, ezek értágító hatása mérsékelheti a panaszokat. 

        A leírt fájdalmak viszont elég típusosnak tűnnek. A családban előforduló fiatalkori infarktusok miatt lehet, hogy érdemes lenne ismét kizárni a szűkület lehetőségét - elmondása szerint a terhelés során is ST-depresszió jelentkezett (bár nem tudni, mekkora, és milyen jellegű). Izotópos vizsgálat (nőkben gyakran álpozitív), coronaria CT már sok helyen elérhető, és kevésbé invazív, mint az érfestés (bár még mindig ez utóbbi a legpontosabb eljárás).

        Állapotát leginkább kardiológusa látja át, ha ő a szív eredetet kizárja, akkor a következő lépés a rheumatológia, neurológia lehet.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-04-02 09:13:06; Megválaszolva: 2011. szeptember 22., 10:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés