• Két karon különböző vérnyomásértékek

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr.nő/úr.

        Normális ha a 2 karon különböző értékeket mérek? 30 éves vagyok, dohányzok és elég keveset mozgok. Kb. 2 hete elkezdtem mérni a vérnyomásomat naponta a háziorvos javaslatára mert 130/80-as értéket mért a jobb karomon (csak azt mérte). Most az eredményeket visszanézve rendszerint 13-15Hgmm-el mindig magasabb a felső érték és mindig csak a jobb kezemen. Ha ez normális akkor melyik kéz a mérvadó? A mérések többségében bal kézen az értékek 124Hgmm körül mozognak de volt 1-2szer hogy 134-et mértem, ilyenkor a jobb kezemen már 150 felett volt kicsivel. Akartak gyógyszert felírni de egyenlőre még nem élnék vele, mi az a kritikusabb érték mikor ezzel már nem szabad "játszani"? 

        WEBBeteg szakértő válasza a vérnyomás témában

        Kedves kérdező!

        A 15 Hgmm-es vérnyomáskülönbség még normálisnak tekinthető, a vérnyomást érdemes a magasabb értéket adó karon mérni. 130 Hgmm-es szisztolés nyomás felett emelkedett-normális, 140 Hgmm felett már magas vérnyomásról beszélünk, ami már valamilyen kezelést igényel. A hypertonia kezelésekor az első lépés az életmód-változtatás, de ha ez nem vezet eredményre néhány héten belül, gyógyszer szedése jön szóba, annál is inkább, mert még legalább egy, érelmeszesedésre hajlamosító rizikófaktora van, ez pedig a dohányzás. Ha sikerülne erről leszokni, be tudna építeni rendszeres testmozgást az életébe (pl. napi 30 perc séta), oda tudna figyelni az étrendre (kevés só és alkohol, sok zöldség, gyümölcs, növényi olaj), lehet, hogy normalizálódnának az értékek, és elkerülhetné a tabletták szedését. Ha Ön túlsúlyos, a felesleges kilók leadása is sokat segíthet.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-04-16 13:13:50; Megválaszolva: 2011. szeptember 21., 20:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: