Véralvadásgátló és műbillentyű

Műbillentyűt kaptam 2001-ben, jelenleg syncumart szedek, átlagosan 5 mg-t (ami lehet hogy sok, de nekem ezzel áll be a 2.5-3.5 közti INR) . Kérdéseim: milyen más alvadásgátló van a piacon, ami korszerűbb, illetve mik a mellékhatásai? El kell-e mennem esetenként ellenőriztetnem magamat?

WEBBeteg szakértő válasza véralvadásgátló témában

Kedves Kérdező!

Hatékony véralvadásgátlásra műbillentyűs betegeknél jelenleg nincs sok alternativája az Ön által emlitett gyógyszereknek. Két fajtája van idehaza forgalomban: az egyik az acenocumarol (Syncumar mite) , a másik a warfarin hatóanyagú tabletták (Marfarin vagy Warfarin Orion néven) .

Ha bármilyen műtétre van az ilyen betegeknél szükség, a bőr alá adandó (szükség esetén intravénás) injekciós véralvadásgátlót (ún. heparinszármazékokat Ca-heparin, Na-heparin vagy LMWH-k) lehet használni átmenetileg. Intenziv tudományos kutatás és gyógyszerkipróbálások vannak folyamatban több hatékony és kevés mellékhatással bíró szerrel.

A mellékhatások (vérszegénység, agranulocytosis (fehérvérsejtszám-csökkenés) , albuminuria (fehérje ürités vizelettel) , bőrkiütés, hányás, esetleges hajhullás) miatt évente ill. tünetek esetén célirányos laborvizsgálat elvégzése javasolt.

Tisztelettel:

Dr. Bíró Csaba István kardiológus-belgyógyász Debrecen

Kérdés: 2008. május 20., 09:47; Megválaszolva: 2011. július 29., 07:51
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Szedhető-e fogyasztó...
Tisztelt Doktor Úr! Zsuzsanna vagyok, 23 éves. 2003 óta kezelnek generalizált epilepsziával, melyre Convulex kapszulát szedek (napi 1000 mg) . 2011...
Véralvadásgátlók
A gyógyszerész nőtől szeretném megkérdezni, hogy a clopidogrel véralvadásgátló mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből (37 éves férfi 90 kg) ....
Egész életemben kell szednem a...
Tisztelt Doktornő! 32 éves fiatal nő vagyok.30éves koromban kaptam egy trombózist, amiből majdnem tüdőembólia lett, de idejében megműtöttek...
Vérhigitó gyógyszerek
Mit lehet tenni, ha már több mint fél éve szedi valaki a vérhígító gyógyszert, és a vére még mindig sűrű. Magas a koleszterin szintje...
Lábszárfekély.