• Vitaminok helyes szedése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr!

        Magas koleszterin szintemre kaptam gyógyszert, de mivel tudom,hogy ha elkezdem a gyógyszer szedését, akkor azt folyamatosan szednem kell életem végéig. Ettől idegenkedem, ezért a net-en nézelődtem, és olvastam, hogy E-vitamin kapszulával és C-vitaminnal sokat lehet javitani.

        Ma vettem 100 mg-os E-vitamin kapszulát és 500 mg-os Cetebe vitamint. Sajnos a gyógyszertárban nem tudott tanácsot adni a gyógyszerésznő, hogy hogyan is szedjem ezeket, csak annyit mondott, hogy szerinte ne vegyem be őket egyidejüleg.

        Abban szeretnék tanácsot kérni, hogy koleszterin csökkentés céljából hogyan is kell szednem együttesen ezt a két vitamint? 

        Esetleg tényleg igaz,hogy ezek megakadályozzák a további koleszterin lerakódását?

        Még annyit szeretnék kérdezni, hogy reggel eszem éhgyomorra a Lansacidot, hogyan igazitsam ehhez a vitaminok szedését?

        Köszönöm szépen válaszukat!

        Tisztelettel: Sz.Irén

        WEBBeteg szakértő válasza a koleszterinszint témában

        Kedves Irén!

        Nincsenek egyértelmű adatok a vitaminok szedését illetően, egyébként a C- és E-vitamin esetében inkább antioxidáns hatást feltételeznek (gátolnák az LDL-koleszterin oxidációját, és annak beépülését az érfalba, vagyis az érelmeszesedés folyamatát). Az újabb tanulmányok viszont nem mutattak összefüggést az infarctus, stroke előfordulásának csökkenése és a vitaminszedés között, tehát nem igazolódott védőhatás (sőt, magas, 400 mg feletti dózisú E-vitamin szedése bizonyos vizsgálatokban még károsnak is bizonyult). Ettől függetlenül szedésük megpróbálható (a C- és E-vitamin bevehető egyszerre, bár lehet, hogy érdemes a Lansacidtól eltérő időpontban bevenni őket), de inkább a diétára, növényi olajok, olajos magvak, halak fogyasztására, testmozgásra kellene fektetni a hangsúlyt.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-03-26 08:49:04; Megválaszolva: 2011. szeptember 19., 13:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés