Mit jelent ez a vélemény?

Secunder cardiomiopathiáját észleljük, Bk. funkcio károsodott. Mit jelent az ischaemiás cardiompathia, intervertebrális discus rendellenesség. Nagyon köszönöm.

WEBBeteg Szakértő válasza szívizomgyengeség témában

Kedves kérdező!

A cardiomyopathia a szívizomzat gyengeségét jelenti, vagyis a szív nem képes megfelelő erővel összehúzódni, egyszerre kevesebb vért pumpál ki, mint egészséges szív esetén - vagyis károsodott a bal kamra (bk.) funkciója. A cardiomyopathia lehet primer (elsődleges) , amikor nem tudunk a háttérben kiváltó okot kimutatni, ill. lehet secunder, azaz másodlagos, amikor magasvérnyomás, koszorúér-betegség, billentyűbetegség, alkoholfogyasztás (és sok más tényező) károsítja a szívet. Az ischaemiás jelző keringési zavarra, koszorúér-betegségre utal, tehát feltételezhetően ez okozta a kamrafunkció romlását.

Az intervertebralis discus rendellenesség a csigolyák közötti porckorong eltéréseire utal.

Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

Kérdés: 2009. március 25., 21:58; Megválaszolva: 2011. szeptember 19., 12:57
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Pulzus és vérnyomás
Melléütés, Pitvarfibrilláció
Tisztelt Dr Molnár Dóra. Elnezest ha egy kicsit hosszú lesz a történetem de eléggé meghurcolt az élet az elmúlt időszakban. A történetem még...
Holter EKG eredmények értelmezése
Tisztelt Doktornő! Jelenleg 27 éves vagyok, közepesen stresszes ülő munkát végzek. Heti 2-3 alkalommal járok sportolni az étrendemet pedig...
Állandó reggeli hasmenés
Tisztelt Doktor Nő! A problémám a következő lenne: november elején voltam covidos , akkor az emésztő rendszeremet támadta meg, durva hasmenés...
Emelkedett pulmonalis nyomás
Tisztelt Doktor Nő! Korábbi években részt vettem komplett manager szűrésen, ott a szívultrahangon minden rendben volt. Most ultrahangvizsgálatokon...