• Mellkas, szív tájéki fájdalom

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr!

        Már 6 hónapja fáj menyemnek a mellkasa, szív tájéka, néha a háta is. Volt vele több orvosnál is, elvégezték a kivizsgálásokat - vérvétel, EKG, vizelet minta, tüdő röntgen -  de valamennyi lelet negatív, mindössze egy izomlazító tablettát (Diclofenac) kapott, viszont a fájdalom makacsul kitart, ma éjszaka is felébredt álmából, életminősége leromlott, fáradékony. A fájdalom elsősorban kimerültség esetén lép fel.

        A Metró újságban ijesztő cikket olvastam a ,,reumatoid artritisz" sokízületi gyulladás betegségről, a körülírások alapján megijedtem: lehet, hogy ebben a betegségben szenved a menyem?

        Mit tanácsol? Várható-e kezelés nélkül egyáltalán teljes felépülés?

        Válaszát előre is köszönettel:

        Csepeli Kinga

        WEBBeteg szakértő válasza a mellkasi fájdalom témában

        Kedves Kinga!

        Nem írja, menye hány éves, illetve milyen jellegű ez a fájdalom, mozgásra fokozódik-e, összefügg-e testhelyzettel, mennyi ideig tart, mire szűnik - a kivizsgálás szempontjából ezek is fontos információk. Rheumatoid arthritis esetén leggyakrabban a kéz kisízületei érintettek, melyek fájdalmasak, duzzadtak, a fájdalom, az ízületi merevség mozgásra mérséklődik. Más ízületek, pl. a gerinc is érintettsége jóval ritkább, a leírt panaszok alapján nem valószínű, hogy ez áll a háttérben. Ha mégis felmerül a gyanú, a kivizsgálás során vérvételek történnek, illetve képalkotó eljárások (röntgen) segíthetik a diagnózist és a státusz felmérését.


        Gyakoribb oka lehet a hátfájásnak a degeneratív, kopásos gerincbetegség, de a gerinc melletti izmok tónusfokozódása, gerincsérv is fájdalomhoz vezethet. Ennek (és a rheumatoid arthritisnek) kivizsgálására reumatológus felkeresése javasolt, aki előjegyzést ad a szükséges vizsgálatokra (röntgen, esetleg CT). Izomlazítók, gyulladáscsökkentők adása (a diclofenac ez utóbbi csoportba tartozik), fizikoterápia, gyógytorna gyakran enyhíthet a panaszokon, akár meg is szüntetheti azokat.

        A szívtáji, mellkasi fájdalom miatt kardiológiai szakvizsgálat is javasolt az esetleges koszorúér-betegség kizárására.

         

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-03-22 21:58:10; Megválaszolva: 2011. szeptember 16., 10:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés