• TSH,pajzsmirigy probléma?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Dr.Fáklya Mónika és Dr. Bene Orsolya!

        Köszönöm,hogy ketten is válaszoltak levelemre!Küldeném ami lemaradt :

        Vérkép(2008nov.):HGB 127 g/l ref.t:120-160,  HCT 0,364 L/L ref.t: 0,36-0,48, EO% 5,6% ref.t: 1-5 , Vvt.süllyedés 4 mm/óra ref.t:1-20 , vércukor 5,29 mmol/L ref.t:3,5-5,9 , GPT-L 8 U/L ref.t: 10-36 , SGOT 11 U/L ref.t: 10-30, Se koleszterin 4,54 mmol/L ref.t: 3,9-5,2 , koleszterin HDL-C 1,56mmol/L rerf.t: 0,86-1,4 ,. Se vas 7,8umol/L ref.t: 8,8-27 , Indirekt bilirubin 5,3 umol/L ref.t:12,5-16,5 , Vizelet negatív.

        Kardio. Lelet kiegészítése: palpitatio,prolapsusvalvulae mitralis,insufficientia valvulae bicuspidalis, TI:I-II , MI: II. Elnézést azt nem írtam,hogy a Holter alatt nem szedtem a concort és amikor a pul.180 volt , akkor 1 perces könnyü-lassú futás(kiskutyával játszottam a kertben)csak rosszul éreztem magam,  a lábam is elgyengült hamar.

        Véleménynél még annyi: vizsgálat során „spor. SVES látszott magas fr. Menet mellett.Ez mit jelent?

        Mi okoz még tejcsöpögést a p.m. alulmük. kívűl?Ha már a tej is csöpög(2éve), akkor az mennyire emelkedett PRL szintet sejtet?(nem szoptatok,nem vagyok terhes,nem szedek a concoron(2hónapja szedem) kívűl semmit,semmilyen élvezeti cikkel nem károsítom magam).

        Az agyalapi mirigy esetleges túlmökédése(mint említí),esetemben kizárható vagy fennál a lehetősége?Ezt az okot esetleg daganatot, sima vérvétellel ki lehet zárni?

        Elnézést kérek a sok kérdésért!Csak sajnos nem most kezdődtek a bajaim,és kissé el vagyok keseredve.

        Köszönöm előre is válaszát/válaszukat!

        Tisztelettel:Gabriella

        WEBBeteg szakértő válasza a magas pulzus témában

        Kedves Gabriella!


        Ismét csak a kardiológiai részre válaszolnék. A Holter alapján a Concor jó választásnak tűnik. A laborokban nem látszik vérszegénység, a süllyedés sem gyorsult, az ultrahang csak a prolapsust és a visszaengedést mutatja (ez utóbbi mindenesetre rendszeres kontrollt igényel). Terhelésre normálisan is emelkedik a pulzusszám, bár, ha csak kisebb mozgásra alakult ki 180/perces pulzus, az csökkent terhelhetőségre utalhat. A Holteren jelzett SVES-ek supraventricularis (azaz nem kamrai eredetű) extraszisztolékat jelentenek, ezek a normálisnál korábban előforduló szívizom-összehúzódásokat eredményeznek, egészségesekben is előfordulnak, mitralis prolapsus esetén kissé gyakrabban. A "menet", vagy futam gyors egymásutánban jelentkező extraszisztolékat jelöl, a korábbi leírásban ez 5-tagúként szerepel - ennyiből nehéz megmondani, ez pontosan milyen jellegű ritmuszavar, de valószínűleg nem is igényel speciális teendőt, és a Concor csökkenteni is fogja az előfordulását. Érdemes lenne egy kontroll Holtert csináltatni néhány hét múlva, ha van rá lehetőség.
        Mindezek mellett továbbra is indokolt az endokrinológiai kivizsgálás, az endokrinológus által felvetett vérvételek elvégzése a pajzsmirigy-eltérés, a tejcsorgás kivizsgálása céljából.

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

        Kedves Gabriella!
         
        Tejcsorgást magas prolactin szint okozhat, amit vérvétellel tudnak nézni. Ezt a hormont az agyalapi mirigy termeli, és ha magas a szint az ottani problémát jelent.
        Ha indokolt, akkor az agyalapi mirigy MRI vizsgálata is szóba jön majd az eredmények függvényében.
         
        Mindenképpen keressen fel endokrinológust.

         

        Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-03-27 21:25:30; Megválaszolva: 2011. szeptember 16., 09:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: