Ilyenkor mi a teendő?

Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr! Már kiskorom óta magas vérnyomásban szenvedek, amire 1-2 éve kaptam vérnyomáscsökkentőt. (diovan 80 mg) .Ettől rendbe is jött a vérnyomáson, 120/80-ra. (Előtte 160/80 volt) . Múlt hónapban kivizsgáltattam magam, mind a labor eredmény, mind a tüdő röntgen ill. a hasi ultrahang eredménye is jó lett. Ma kellett visszamennem még a szív ultrahangra, ami már nem volt olyan jó. Azt mondták, hogy szívizomgyulladásom volt. Na kérdezem én, hogy ennek nem volt semmi tünete? Azt nem mertem elmondani a Doktor Úrnak, hogy mostanában egyre gyakrabban érzem azt, hogy nagyon erősen ver a szívem. Főleg este szokott, és olykor a hasamban és a fülemben is érzem, ahogy lüktet. Igazából az lenne a kérdésem, hogy ez a szívizomgyulladás ez mennyire komoly? Mivel a Doktor Úr által sokkal okosabb nem lettem. És az erős szívdobogás, utal valami komolyabb betegségre? Figyeljek oda jobban magamra? Kérem segítsen!

WEBBeteg Szakértő válasza szívizomgyulladás témában

Kedves kérdező!

A szívizomgyulladásra kezelőorvosa valószínűleg a szívultrahang során észlelt tágabb szívüregek, illetve a csökkentebb kamrafunkció alapján következtethetett. A "súlyosságot" az ultrahang-eredmény pontos ismerete nélkül nehéz megítélni, jó lenne tudni, mennyi volt az ejekciós frakció (EF) , illetve az is lényeges, milyen panaszok (van-e fulladás, ha van, mekkora terhelésre) jelentkeznek.

Csökkentebb kamrafunkcióhoz vírusfertőzésen kívül számos egyéb eltérés is vezethet, pl. koszorúér-betegség, magasvérnyomás, alkoholfogyasztás, bizonyos vegyi anyagokkal történő érintkezés, örökletes szívizombetegségek, billentyű-eltérések (csak az ultrahang alapján az okok nem mindig deríthetők fel) . Az esetleges korábban lezajlott vírusos eredetű gyulladásra elhúzódóbb lázas betegség, mellkasi fájdalom, erős/rendszertelen szívdobogásérzés utalhatott (az aktuálisan zajló szívizomgyulladás során labor- és EKG-eltérések jelentkeznek) . Az erős szívdobogás okának felderítésében EKG, 24 órás Holter EKG segíthet, ez a panasz esetleg összefügghet korábbi gyulladással, a csökkentebb kamrafunkcióval. Ezek azonban csak feltételezések állapotáról kezelőorvosa tudna legpontosabban nyilatkozni.

Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

Kérdés: 2009. március 23., 21:51; Megválaszolva: 2011. szeptember 15., 09:26
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Szívizomgyulladás, szívkatéterezés
November végén heveny szívizomgyulladásom volt. Sürgősséggel szívkatéterezést végeztek rajtam, hogy kizárják a vérrög elzáródást. Azóta a...
Hirtelen szívleállás
Tisztelt Doktornő! Már egy ideje foglalkoztat a hirtelen szívleállás. Találtam egy cikket is ezzel kapcsolatosan, ezt kérem olvassa el. A kérdésem...
Pulzus és vérnyomás
Melléütés, Pitvarfibrilláció
Tisztelt Dr Molnár Dóra. Elnezest ha egy kicsit hosszú lesz a történetem de eléggé meghurcolt az élet az elmúlt időszakban. A történetem még...
Holter EKG eredmények értelmezése
Tisztelt Doktornő! Jelenleg 27 éves vagyok, közepesen stresszes ülő munkát végzek. Heti 2-3 alkalommal járok sportolni az étrendemet pedig...