• Ilyenkor mi a teendő?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr! Már kiskorom óta magas vérnyomásban szenvedek,amire 1-2 éve kaptam vérnyomáscsökkentőt.(diovan 80 mg).Ettől rendbe is jött a vérnyomáson,120/80-ra. (Előtte 160/80 volt). Múlt hónapban kivizsgáltattam magam,mind a labor eredmény,mind a tüdő röntgen ill. a hasi ultrahang eredménye is jó lett. Ma kellett visszamennem még a szív ultrahangra,ami már nem volt olyan jó. Azt mondták,hogy szívizomgyulladásom volt. Na kérdezem én,hogy ennek nem volt semmi tünete? Azt nem mertem elmondani a Doktor Úrnak,hogy mostanában egyre gyakrabban érzem azt,hogy nagyon erősen ver a szívem. Főleg este szokott,és olykor a hasamban és a fülemben is érzem,ahogy lüktet. Igazából az lenne a kérdésem,hogy ez a szívizomgyulladás ez mennyire komoly? Mivel a Doktor Úr által sokkal okosabb nem lettem. És az erős szívdobogás,utal valami komolyabb betegségre? Figyeljek oda jobban magamra? Kérem segítsen!!

        WEBBeteg szakértő válasza a szívizomgyulladás témában

        Kedves kérdező!


        A szívizomgyulladásra kezelőorvosa valószínűleg a szívultrahang során észlelt tágabb szívüregek, illetve a csökkentebb kamrafunkció alapján következtethetett. A "súlyosságot" az ultrahang-eredmény pontos ismerete nélkül nehéz megítélni, jó lenne tudni, mennyi volt az ejekciós frakció (EF), illetve az is lényeges, milyen panaszok (van-e fulladás, ha van, mekkora terhelésre) jelentkeznek.


        Csökkentebb kamrafunkcióhoz vírusfertőzésen kívül számos egyéb eltérés is vezethet, pl. koszorúér-betegség, magasvérnyomás, alkoholfogyasztás, bizonyos vegyi anyagokkal történő érintkezés, örökletes szívizombetegségek, billentyű-eltérések (csak az ultrahang alapján az okok nem mindig deríthetők fel). Az esetleges korábban lezajlott vírusos eredetű gyulladásra elhúzódóbb lázas betegség, mellkasi fájdalom, erős/rendszertelen szívdobogásérzés utalhatott (az aktuálisan zajló szívizomgyulladás során labor- és EKG-eltérések jelentkeznek). Az erős szívdobogás okának felderítésében EKG, 24 órás Holter EKG segíthet, ez a panasz esetleg összefügghet korábbi gyulladással, a csökkentebb kamrafunkcióval. Ezek azonban csak feltételezések állapotáról kezelőorvosa tudna legpontosabban nyilatkozni.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-03-23 21:51:43; Megválaszolva: 2011. szeptember 15., 09:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés