• Labor eredmény

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Webdoktor!

        Én egy 23 éves 58 kg-os és 172 cm magas lány vagyok. Nemrég a háziorvosom elküldött laborra ami a következő, eltéréseket mutatta:

        Süllyedés automatával: 40 mm/h ; Serum Ferritin: 13 ng/ ml ; Serum koleszterin: 7,31 mmol/l ; LDL koleszterin: 5,18 mmol/l ; Vörösvértestszám: 3,96 T/l ; Haemoglobin: 114 g/l; Haemotocrit: 35,0 % ; 

        Vizelet ül.aut.: Fehérvérsejt: 4,12; Laphámsejt: 14,41;

        Az első kérdésem az lenne, hogy mennyire ilyedjek meg, mit jelentenek pontosan ezek az eredmények? Nem érzem magam betegnek, nem szoktam betegeskedni, de most nagyon megijesztettek ezek az eredmények..... Az orvosom a koleszterinemre azt mondta, h diétázzak. Ezt nem tudom elfogadni, mert nem eszem zsíros dolgokat, inkább sok zöldségfélét, + heti 2x sportolok, nem iszom, nem dohányzom egészségesen élek. A vérszegénységemre pedig a Maltofer Fol Rágótablettát írta fel. Azt mondta, hogy ez gyengítheti a fogamzásgátló hatását amit szedek ( Regulon ) ezért az ún. 7 gyógyszermentes napban szedjem csak. Én csak azért nem értem ezt, mert úgy tudom a fogamzásgátló gyógyszer ilyen hamar nem ürül ki a szervezetből és azokon a napokon is véd.( Helyette inkább a csalánteával + a heti 3-4 szeri 1dl vörösborral próbálkozom ). Azt tudom, hogy a rossz vérsüllyedés gyulladásra utal....egy éven belül voltam tüdőszűrésen, most voltam fogászaton s nincs semmi bajom. Van egy méhszájsebem, de az orvosom szerint az nem okozhat ilyen rossz vérsüllyedést. Milyen vizsgálatokra lenne még érdemes elmennem?

        Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a koleszterin témában

        Kedves kérdező!

        Az Ön által megadott koleszterinérték igen magas, kis kockázatú betegeknél is 6,5mmol/l felett kezelés javasolt. A leírtak alapján nem valószínű, hogy életmódbeli tényezők okoznák a koleszterinszint emelkedését. Felmerül a kérdés, a családban fordult-e elő fiatal korban érrendszeri betegség, esetleg infarktus, hiszen lehet, hogy genetikai tényezők játszanak szerepet az emelkedésben, de az is lehet, hogy közelmúltbeli diétahiba következtében jelentkezett az eltérés.

        Érdemes lenne néhány hét múlva kontrollálni, addig fokozott diéta javasolt (érdemes odafigyelni az ételek telített zsírsavtartalmára, ez sok élelmiszeren már külön fel van tüntetve, hiszen ennek kiiktatása, telítetlen zsírsavak, növényi olajok bevitele, halfogyasztás is csökkentheti a koleszterinszintet). Ha továbbra is magas, lipidológus szakember felkeresése javasolt, aki megfelelő gyógyszeres kezelést indíthat. Sajnos a fogamzásgátlók is befolyásolják a lipidszinteket, annak eldöntésében, hogy ezt szedheti-e tovább, szintén lipidológus lesz az illetékes.


        A süllyedést számos tényező befolyásolja. Valóban jelezhet gyulladást, de ez gyakran egy fertőzést követően később normalizálódik, mint más gyulladásos markerek (pl. a CRP). A süllyedés gyorsult lehet terhességben, de vérszegénységben is. Góckutatás szempontjából még fül-orr-gégészet jöhet szóba (egy elhúzódó orrmelléküreg-gyulladás, mandulagyulladás is szerepelhet gócként), illetve hasi ultrahang az epehólyag megítélésére.

        A vastabletták szedése leginkább a fogamzásgátlók felszívódását befolyásolhatja (hasmenést vagy székrekedést egyaránt okozhat), a gyógyszermentes napokban nyugodtan szedheti őket. Vannak olyan fogamzásgátló készítmények, ahol (hogy folyamatos legyen a gyógyszerszedés) a 21 hormontartalmú tabletta után 7 vastabletta következik (pl. Rigevidon).

        Üdvözlettel, dr. Bene Orsolya

         

        Kedves Kérdező!


        Először is. Így nem elég egy laborlelet értékelése mert egy csomó eredményt más más helyen más más módszerrel határoznak meg. Ezért mindig kell a referentia tartomány / az a tartomány ahol az érték normális./
        A adatokból én nem gondolnám nagyon vérszegénynek  inkább azt mondanám hogy kicsit hígabb a vére. ezzel nem kell foglalkozni, ha rendesen táplálkozik. A 40. süllyedés kicsit emelkedett de pl ez a menses táján elfogadható vagy esetleges vírusfertőzés is okozhat ilyet. Ha semmi tünete nincs én ezzel sem törődnék.  NEM A LELETET GYÓGYÍTJUK HANEM A PÁCIENST.
        A koleszterin értékek már régen igazolódtak, hogy nem csak a táplálkozástól függ hanem a genetikai állományától is, sőt úgy néz ki hogy inkább ettől.
        Az az információja téves hogy a fogamzásgátló lassan ürül ki. Gondolkozzon. !!! Ha nem ürülne ki akkor nem kellene minden nap szedni!!!!
        A fogamzásgátló tehát gyakorlatilag 24 óra alatt kiürül. Menses idő alatt azért  "VÉD" mert ha addig nem volt peteérés akkor a hormonháztartás szabályai miatt nem is lesz.


        Üdvözlettel:

        Dr. Csősz György

         

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-03-11 22:06:31; Megválaszolva: 2011. szeptember 14., 09:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: