• Mi lehet a baj? Páromat tegnap vacsora közben hirtelen rosszulét fogta el

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő!

         

        Páromat tegnap vacsora közben hirtelen rosszulét fogta el: leverte a víz, a szíve lassan,de nagyokat dobbant. Mi lehet a baj? Összegügésben lehet azzal,hogy naponta legalább egy doboz cigarettát szív el és 180 cm-es magasságához 100kg? ( Édesanyja évekkel ezelőtt szívrohamban hunyt el, örökölheti fiúgúgyermek is az anya betegségeit?)

         

        Válaszát előre is köszönöm!

         

        Kitti

        WEBBeteg szakértő válasza a rosszullét témában

        Kedves Kitti!

        Nehéz megítélni, mi lehetett a probléma, nem írja, mértek-e vérnyomást, a mérő kiírta-e, mennyi a pulzusszám. Lehet, hogy extraszisztolék okozták a panaszt (ezek a normál szívveréseknél hamarabb jelentkező kamrai összehúzódások, melyeket kisebb kihagyás követ), de lehet, hogy ingervezetési zavar állt a háttérben, ezt EKG nélkül nehéz megmondani.

        Ami biztos, hogy férjének van néhány, érrendszeri betegségre hajlamosító rizikófaktora: túlsúly, dohányzás, családi terheltség (igen, a koszorúérbetegség gyakran halmozottan fordul elő egy családban). Az életkorról nem tesz említést, de 50 év felett tovább nő a kockázat.

        Már csak amiatt is érdemes lenne egy kivizsgálást végezni, hogy kiderüljön, ezek mellé nem társul-e emelkedett koleszterinszint, cukorbetegség, magasvérnyomás. A ritmuszavar miatt EKG készítése, illetve 24 órás Holter EKG felhelyezése lenne javasolt. Emellett természetesen rá kellene venni a férjét, hogy szokjon le a dohányzásról, mozogjon (rendszeres, esténkénti séta is megteszi), adjon le néhány kilót, hiszen nem biztos, hogy az a kényelmesebb és olcsóbb megoldás, ha a későbbiekben gyógyszerszedésre szorul.


        Üdvözlettel, Dr. Bene Orsolya

         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-03-11 22:04:10; Megválaszolva: 2011. szeptember 13., 15:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: