Szívzörej okozhat fáradékonyságot?

18 éves vagyok, a napokban elmentem orvoshoz fáradékonyságom miatt és elküldött vérvételre (aminek az eredménye teljesen jó lett, a vizelet is, minden) és észrevette azt is, hogy szívzörejem van és elküldött szívultrahangra. Első kérdésem az lenne, hogy a szívzörej és az esetlegesen annak hátterében álló betegségek okozhatnak-e fáradékonyságot, szívdobogásérzést?

Második kérdésem, hogy a szívzörejt okozhat-e valamiféle szívbillenytűhiba? Ezt az egytemi felvételimhez lenne fonotos tudni, mivel csak olyan helykre jelentkeztem, ahova az egészségi alkalmassági vizsgán "bárminemű szívbillenytűhiba kizáró ok". Lehetséges, hogy egy olyan betegség miatt ne vegyenek fel egyetemre, ami 18 éves koromig ki se, derült?

Haramadik kérdésem pedig, hogy úgy általában milyen betegségekre utalhat a szívzörej? Ha ez ilyen kinőhető szívzörej lenne, akkor már kinőttem volna?

Válaszukat előre is köszönöm

WEBBeteg szakértő válasza szívzörej témában

Tisztelt kérdező! A gyermekkorban észlelhető ártalmatlan szívzörejek jó része idősebb korban eltűnik, de kis hányaduk fiatal felnőttkorban is megmaradhat. Ezek relatíve halk, többnyire a szívciklus első felében hallható (szisztolés) zörejek, melyek intenzitása testhelyzettel változhat. A szívzörejek úgy keletkeznek, hogy a véráramlás a szív üregein belül valamilyen oknál fogva turbulenssé válik. Ezt többnyire billentyűk szűkülete vagy elégtelensége, illetve a pitvari vagy kamrai sövényen levő lyuk, valamint ezek kombinációja okozhatja. Ezekhez az eltérésekhez sajnos társulhat fáradékonyság, szapora szívdobogásérzés, de a tünetek megléte nem feltétlenül jelenti, hogy ezek állnak a háttérben. Fiatal nőkben gyakori ok a mitralis prolapsus. Ez azt jelenti, hogy a mitralis billentyű, mely a bal kamrából nem engedi a bal pitvar felé visszafolyni a vért, kicsit lazább, és a záródásakor kevés vért mégis visszaenged, ami zörejhez vezet. Zörej előfordulhat vérszegénység (ezt a vérvétel kizárta), gyorsult keringés esetén is, ilyenkor az ultrahang nem mutat szervi eltérést. Természetesen ezek csak találgatások, pontosabb információt a szívultrahangos vizsgálat fog adni. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2011. szeptember 05.

Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek

Szívzörej
Tisztelt Dr. Nő! Voltam a háziorvosomnál, aki hallott egy kis szívzörejt. Azt tudni kell, hogy a vizsgálat előtt nagyon ideges lettem, mivel kiderült, hogy...
Magas vérnyomás miatt szívzörej?
Kedves Dr. Molnár Dóra! Alkalmassági vizsgálaton voltam háziorvosnál. A vizsgálat előtt egy külső tényező miatt nagyon felidegesítettek, ráadásul már zavarba...
Szivzörej
Tiszteletem. 1͵5 honapja szivdobogas erzesel voltam orvosnal.. sokat dolgotam keveset aludtam akkor antibiotikumot is szedtem. Majd kardiologiara kuldtek ki...
Veszelyes a szivzorej kisbabanal?
Kedves doktorur/no! Azt szeretnem megkerdezni, hogy a 2 hetes kisbabamnak hallottak a szivenel valami zorejt! 1 honapos koraban kell visszavigyuk, hogy...
Szívzörej?
Tisztelt Doktor Úr/Hölgy! Minden évben min. 2x a munkahelyem miatt részt veszek rutin orvosi vizsgálatokon. Makk egészséges vagyok, de a legutóbbi...
Szívzörej esetén kell kontroll?
Az üzemorvos épphogy hallható szívzörejről tájékoztatott, mondta azt is, hogy minden rendeben van. A kérdésem az lenne, hogy kell e most valami kontroll. 3...