• Idegi 2

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Bene doktornő,

        köszönöm szépen válaszát. Visszatérve előző levelemhez, azt szeretném megkérdezni, hogy amennyiben itthon, a munkahelyen (azaz normál körülmények között és nem félelemben az orvosi rendelőben - oka valószínű arra vezethető vissza, hogy mondtak már sok rossz eredményt, aztán végül alaptalan lett...) nincs baj a pulzussal és a vérnyomással, most emiatt naponta megmérem (110/70 P:72-80 között), akkor is kell-e szedni a felírt gyógyszereket. Mert egyedül, ami izgat az a szívritmuszavar...

        Bemásolom az előző levélből:

        Statusz: keringése: komp. Cor: ritmusos, zörej nem hallható. RR 154/78, Sat: 99% P:120/min. EKG: 120/min fr SR, kp.allasú R vector, átmenet a V3-4-ben, izoel St-k.poz. T-k, 1-1 ventrikularis ES

        TH: reggel 5 mg Concor, este 1 Xanax SR
        Megállapított diag: Supraventrikularis tachicardia

        Arra is ez a gyógymód, vagy az azzal áll összefüggésben? Mert amikor az orvos megvizsgált, nagyon féltem, éreztem, hogy majd kiugrott a szívem, de mihelyst kijöttem nem, és azóta sem. Tehát én indokolatlannak (persze laikusként) tartom a gyógyszerek szedését, de nem tudom, hogy a szívritmuszavar mi miatt van. (Szervi baj, vagy idegi a tünetek alapján).

        Köszönöm, remélem érthetően leírtam, mire vagyok kíváncsi.

        üdvözlettel: Szilvi

        WEBBeteg szakértő válasza a pulzusszám témában

        Kedves Szilvi!


        Ha jól értem, kórházon kívül nincsen panasza, gyógyszermentesen is normális a pulzusszáma, nem érez extrasystolékat, melléütéseket. A Concor jó hatással van a pánikrohamokra, ill. az ún. supraventrikuláris tachycardiákra (nem kamrai eredetű, magas pulzusszámmal járó ritmuszavarokra) is, melyet az Ön diagnózisaként jelöltek meg. Kérdés, mi alapján merült fel ez a diagnózis, ezeknek ugyanis több fajtájuk lehet. Ha a diagnózist csak az alapján az egy, 120/perces, „stressz” alatt készült EKG alapján állították fel, nincs más, pl. 24 órás Holter-EKG-val vagy sima EKG-val dokumentált ritmuszavara, a kardiológiai vizsgálat során nem merült fel szívbetegség lehetősége, nincs magasvérnyomása, és az otthoni pulzusszáma sem magas, véleményem szerint a Concor elhagyható.


        Magas pulzusszámhoz szervi eltérések is vezethetnek (vérszegénység, pajzsmirigy-túlműködés, lázas állapot, szívbetegségek), de ha Önnél kizárólag az orvosnál jelentkezett szaporább pulzus, nagy valószínűséggel csak az idegesség okozta azt, így a Concor nem indokolt.
        A kissé körülményes fogalmazás oka az, hogy egyetlen EKG alapján nehéz véleményt alkotni, ezért a későbbiekben legalább egy háziorvosi kontrollt javasolnék, mivel ő valószínűleg jobban rálát az egyéb vizsgálati eredményekre is.


        Üdvözlettel, Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-01-27 21:53:18; Megválaszolva: 2011. augusztus 29., 06:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés