• Szívügy

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! Nemrégen voltam kardiológiai vizsgálaton, mivel előzményként volt egy rosszullétem. a kardiológus orvos a következőket írta a papíromra ultrahang után: Kéthegyű billentyű elégtelensége, háromhegyű billentyű elégtelensége, aorta billentyű elégtelensége, kamrai extrasystole. Véleményként pedig: körkörös bal kamra hypertophia, megtartott bal kamra syst. functio mellett relax zavar, I fokú mitr.tricusp és ao regurg. Mivel pontos felvilágosítást ez ügyben nem kaptam, ezért szeretném, ha tájékoztatna, hogy pontosan miről is van szó. szeretném tudni, hogy én személy szerint mit tehetek annak érdekében, hogy ez az állapot ne romoljon. Szedek gyógyszert Ramace és Concor. Válaszát előre is köszönöm. Donim

        WEBBeteg szakértő válasza a szívultrahang témában

        Tisztelt Donim!

        A szívben 4 billentyű van, melyek azt a célt szolgálják, hogy a vér egy irányba áramoljon, azaz a pitvarokból a kamrákba, onnan pedig a nagyerek felé. Ezeknek a „szelepeknek” a visszaengedését 4 súlyossági fokozatba sorolhatjuk, az I. fok a legenyhébb. Ha a billentyűnek nincs egyéb eltérése (nem meszes, nem torzult az alakja), akkor ezzel különösebb teendő nincs, csak rendszeres kontroll szükséges annak megítélésére, hogy a regurgitáció (visszafolyás) mértéke nem növekszik-e. 

        A körkörös balkamra-hypertrophia azt jelenti, hogy a szívizomzat megvastagodott. Ez általában akkor alakul ki, ha a szív fokozott terhelésnek van kitéve (pl. egy szűk, meszes aorta billentyűn kell átpumpálnia a vért, vagy még gyakrabban, ha magas vérnyomás ellen kell dolgoznia). A szív összehúzódó
         képessége ettől még megtartott marad (jó a systolés funkciója), viszont kevésbé képes elernyedni, tágulni, hogy a beérkező vérmennyiséget minél gyorsabban befogadhassa – ezt jelöli a relax. (relaxációs vagy diastolés) zavar. A folyamat megállításában és visszafordításában a vérnyomás megfelelő értéken tartása a fontos (a Ramace pedig ilyen eltérések esetén különösen jó választás).

        Üdvözlettel, Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-01-26 09:13:23; Megválaszolva: 2011. augusztus 26., 10:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: