• Szívelégtelenség 44 évesen?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! Úgy látom, Ön még nagyon fiatal, de bizonyára tud tanácsot/magyarázatot adni nekem. Néhány hónapja furcsa dolgokat érzek. Terhelésre fulladok és nyom a mellkasom, köhécselek, dagad a lábam és éjszaka is ki kell mennem a mosdóba, ami azelőtt sosem fordult elő. Nem olyan borzasztó, de nagyon kellemetlen tünetek. Nem vagyok kövér, nem iszom, nem dohányzom. Igaz, sokat dolgozom és távol az otthonomtól, de ez régebben is így volt... Péntek d.u. mellkas RTG felvétel készült, ahol pangásos hílusokat, pangás határán álló tüdőmezőket, balra nagyobb szívet írtak le. Mivel nekem ez "kínaiul" van, bizony megkérdeztem egy ismerősömet, aki azt mondta, hogy Ő az én helyemben lenne, máris menne az ügyeletre. Ő úgy gondolja, hogy kardiológiára fognak küldeni, bár szinte biztos, hogy tüdőgyógyászati vizsgálatot is kérnek. Gyógyszereket fogok kapni, de helyre fognak hozni. Borzasztó amit műveltem szegénnyel, mire kinyögte, hogy a RTg kép alapján ez SZERINTE ez pangásos szívelégtelenség, de a diagnózis felállítása, oki magyarázata az orvosom feladata és nem az öve, amiben abszolút igaza van. Önnek mi a véleménye? 44 évesen (minden előzmény nélkül!) tényleg pangásos szívelégtelenségem van? - Vagy más is okozhat ilyen csúnyaságot? Azonnal keressek itt egy orvost, vagy ráér (ha eddig nem halltam bele) még 5 napot. Akkor tudok legközelebb hazamenni és szívesebben mennék a saját háziorvosomhoz. Nagyon várom a korrekt a válaszát! Előre is köszönöm: Nagyné

        WEBBeteg szakértő válasza a mellkasi fájdalom témában

        Kedves Nagyné!

        Panaszainak hátterében valóban szívelégtelenség állhat, a  leírt panaszai azt erősítik meg. A szív elégtelenségét okozhatja koszorúérelmeszesedés, billentyűbetegség és egyéb ritkább állapot. Elsősorban a szív betegsége okozza a röntgenen látott elváltozást, nem a tüdő betegsége ( de másodlagosan idővel a tüdő is megbetegedhet).

        Mivel mellkasi nyomásérzést és szorítást említ, legvalószínűbb, hogy Önnek koszorúérelmeszesedése van, amely minél régebb óta van elhanyagolva, annál maradandóbb szívizomzatkárosodáshoz vezethet. Kardiológiai kivizsgálás nélkül találgatni lehet csak, de ettől nem gyógyul meg. A leírt panaszai elhanyagolt betegségre utalnak. Azt tanácsolom ne halogassa az orvosnál való megjelenést. Egy infarktusba akár bele is lehet halni.

        Tisztelettel:

        Dr Jóna Angelika


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-05-13 15:04:17; Megválaszolva: 2011. július 28., 15:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés