Sziv CT vizsgálat

Tisztelt Doktor ˝Nő.ÚR˝. Azzal kérdésel fordulok önhöz mert aDg, Magasvérnyomás és Pitvarfibrillation, Magaspulzus 110-170, A hasiaortába 6cm tágula találhato kérhetek.a kardiológustol sziv CT vizsgálatot Várom válaszát Tissztelettel Klotz László

WEBBeteg szakértő válasza CT témában

Tisztelt Kérdező!

A magas vérnyomás, a magas pulzusszám és pitvarfibrilláció miatt CT vizsgálat nem indokolt. A hasi főverőér tágulata miatt jöhetne szóba mellkas CT-vizsgálat, illetve annak tágulatának ellenőrzésére és utánkövetésére. Ezek a vizsgálatok nagyon drágák és orvosi javaslatra készülnek, ha szakmailag felmerül az indok a szükségességére. Az aorta tágulatai magukban hordhatják a tovább tágulás és egy bizonyos méret (6 cm fölött) a szétrepedés veszélyét is. Ezeket az ellenőrző vizsgálatokat érsebész szakorvos rendeli el, és hozzá kell visszajárni bizonyos időközönként ellenőrzésre.

A hasi verőér tágulatait inkább hagyományos módon kezelik: vérnyomás-beállítás, nagyobb erőkifejtés kerülése. Ha növekedést mutatna a tágulat, sebészi kezelés jön szóba. Hogy a szivet és a főverőér szív felé eső szakaszát kell-e vizsgálni, azt bízza kezelőorvosára.

Dr. Palotás Lehel szívsebész

Kérdés: 2008. augusztus 21., 21:53; Megválaszolva: 2011. augusztus 04., 10:49
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Mit tegyek?
Tisztelt Doktornő/Úr! CT vizsgálatom eredménye: Az aorta abdominalison lévő fusiformis aneurysma mérete nem változott, ventralis fala mentén 6 mm...
Szíven lévő folyadék
Kedves Doktornő! Édesanyámnak folyadékot találtak a szívén nagyjából 2 hónapja, azóta volt szív MR vizsgálaton is. Tudtunkkal nem volt beteg...
Gyógyszer kölcsönhatás
Tisztelt Doktornő! 40 éves, 164/52 nő vagyok. Évente kb 1 alkalommal előforduló pitvarfibrilláció miatt 3 éve Eliquis 2,5mg véralvadásgátlót...
Hirtelen szívleállás
Tisztelt Doktornő! Már egy ideje foglalkoztat a hirtelen szívleállás. Találtam egy cikket is ezzel kapcsolatosan, ezt kérem olvassa el. A kérdésem...
Szívverés érzés
Üdvözlöm! Olyan kérdésem lenne, hogy januárban voltam covidos. Anyám napokig mondta, hogy ebbe bele lehet halni ilyenek. Valószinüleg tudatalatt...