Érdeklődés II.

Kedves Doktornő, előző, ugyanezen című levelemhez kapcsoltan kérdeznék még. Sokszor, szinte egész nap nehézlégzésem van, mert szinte egész nap szorongok valamin. Olyan érzés mintha a tüdőm túlságosan tele lenne levegővel, és már nem fér bele több, túltágul a mellkasom és feszül. Én meg ilyenkor mindig csak szívnám és szívnám rá az újabb levegő adagot, az előző kifújása nélkül. Ha ki is fújom a levegőt, úgy érzem, hogy nem tudom a teljes mennyiséget kifújni. Sokszor kapom magamat azon is, hogy nem veszek levegőt, hogy visszatartom a lélegzetem. Jóga, vagy légzőgyakorlat esetén talán még inkább romlik a helyzet, mert ha figyelek a levegővételre, akkor nehézlégzésem lesz. Valamint a stresszes helyzetekben is, de például csak egy olyan apróságtól is ha éppen mosogatni kell, ha nincs kedvem valamihez, ha betegségekről olvasok, ha kinnt besötétedik, mert úgy érzem, hogy kárba veszett a napom. Légzésfunkciós vizsgálaton ez került a leletemre: ‘enyhe tüdőtágulatra utal, de a klinikum és a görbelalakok nem támogatják. Inkább pszichés eredetű.’ Kérdésem lenne, hogy oda-vissza is működnek e a dolgok? Tehát, ha helytelenül lélegzem, akkor hosszútávon tudok e tüdőtágulatot okozni magamnak? Ettől nagyon félek, már a stressztől stresszelek, hogy kárt teszek így magamban, és nem tudok ellene tenni semmit. Nem szedhetek egész életemben antidepresszánst és nyugtatót. További kérdésem lenne, hogy a nehézlégzéssel, a helytelen légzéssel terhelem e a kisvérköri nyomást? Echocardiográfiás vizsgálaton 40Hmm körüli tüdőnyomást mértek, két külön vizsgálaton is. (Valamint enyhe mitralis és háromhegyű billentyű regurgitációt, tachycardia, hiperkinetikus keringés és falmozgások mellett. A TEE vizsgálaton TI hiányában nem volt becsülhető a kisvérköri nyomás, valamint itt a billentyűkre csak annyit írtak, hogy épek, míg az echokardiográfiás leleten az is szerepelt, hogy a mellső mitrális vékony, a hátsó megvastagodott, a háromhegyű billentyű pedig vékony.) Valahogy egyik vizsgálat sem jutott semmire, én pedig félek, hogy jelenleg is magas tüdőnyomással élek, és teszem tönkre a szívem, rövidítem meg jócskán az életem. Mit tegyek?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza pulmonális nyomás témában

Kedves Kérdező! Ez a negyedik kérdése ugyanabban a témában, kicsit más nézőpontból. Előző válaszaimhoz már nem tudok érdemben hozzátenni. Mindenképpen kérjen segítséget szorongása csökkentésének érdekében pszichológustól vagy pszichiátertől.

Üdvözlettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2021. május 01., 01:18; Megválaszolva: 2021. május 02., 15:20
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Szívelégtelenség, hormonzavar
Tisztelt Doktornő! Pajzsmirígy alulműködésre L-thyroxint szedek kb. 72 mikrogrammot. Magas vérnyomásra szedtem 1 db 5/5 mg egiramlont, 1 db 1 mg-os...
Brilique 90mg gyógyszer
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! A nagymamám 1 hónapja kapott szívinfarktust, amelyből sikerült azóta felépülnie, viszont szednie kell egy Brilique...
Szívritmuszavar?
Abláció utáni pulzusszám
Tisztelt Doktornő! Május 19-én pitvarbibrilláció abláción estem át, a műtétet végző orvos szerint jól sikerült a beavatkozás. Ő is...
Mélyvénás trombózis után...
66 éves férfi vagyok. 2020. június közepétől Guillain Barre Szindróma miatt, mindkét lábam teljes mértékben és minkét kezem részlegesen...