Bypass

Kedves Doktornő! Houstonban élő fiamnak szívműtétje volt. A beavatkozást követően több napon /4-5/ keresztül gépekkel tartották működő képesen a testét. A jobb lábát lágyéktól bokáig, a bal lábát térdtől bokáig nyitották fel. A testén mér 4 helyen van metszés. Jelenleg már otthon van 1 hónapja, és az utcára is kiment sétálni. A lakásban a szobájába emeletre kell menjen. Vizelet tartási gondjai vannak. A műtét 2021-01-26 volt. Azt kérdezem A kivett ereket mivel pótolhatták, milyen kilátásai lehetnek. Köszönöm a válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza ACBG után témában

Kedves Kérdező!

Koszorúér-bypass esetén az alsó végtag nem létszükségletű vénáiból használnak a szűk koszorúerek áthidalására. Ezeknek a vénáknak a szerepét (szívhez szállítja a használt vért) nagyrészt tudja a többi ér pótolni. Néha előfordulhat enyhe lábdagadás hosszabb üléskor, álláskor a kieső vénák hiánya miatt, de ennél nagyobb problémát a kivett erek hiánya nem okoz hosszú távon.

Az életkilátások a szív állapotától függnek, jól sikerült műtét és rendszeres gyógyszerszedés esetén évtizedekben mérhető.

A vizelettartási probléma sok 50 év feletti férfinál előfordul, általában prosztatanagyobbodás az oka. Urológus, különösen eleinte, gyógyszeres terápiával javíthat a bajon.

Üdvözlettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2021. március 08., 11:38; Megválaszolva: 2021. március 08., 13:56
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Emelkedett Ck és LDH
Nagyon magas diasztolés érték
Covid 19 oltás
Kardiologia