Vény nélküli készítmény/hatóanyag ajánlása

Tisztelt DOktornő/Doktor úr! Érdeklődni szeretnék, hogy 61 éves szüleimnek, valamint 96 éves nagyapámnak milyen kiegészítő készítményt (vény nélküli hatóanyagot) lenne érdemes szedni szív- és érrendszeri problémák (kifejezetten agyvérzés, szívinfarktus, érelmeszesedés) megelőzésére? Mindhárman magas vérnyomás elleni és szívgyógyszereket szednek (pl. szívritmusszabályzó) . A 61 éves édesanyám és édesapám megelőző jelleggel már szednek ASA Protect (acetilszalicilsav) tablettát. Nagypapám ezt nem szedi (életkorára tekintettel nála belgyógyász már nem ajánlotta) . Azért szeretnénk még valamilyen (pl. gyógynövényi) megoldást is találni, mert a családban a felmenők között többször előfordult agyvérzés, illetve szívinfarktus. (A szüliemnél és a nagyapámnál nem volt szerencsére.) A már szedett gyógyszerekre tekintettel viszont magunktól nem tudjuk eldönteni, hogy egyes hatóanyagokat (pl. flavonoidok, kurkuma) szedhetnek-e/ajánlatos-e szedni. (Nem elsősorban konkrét márka, hanem inkább hatóanyag iránt érdeklődöm, hisz valószínűleg Önök nem ajánlhatnak konkrét terméket ezen a csatornán. De ha van konkrét javaslata, akkor azt is szívesen veszem.) Köszönettel és üdvözlettel, Eszter

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza táplálék kiegészítő témában

Kedves Kérdező!

Omega 3 zsírsavakat tartalmazó készítmények jótékony hatásúak lehetnek szív és érrendszeri problémák megelőzésében a kiegyensúlyozott táplálkozás, és rendszeres testmozgás mellett. Azokban a közösségekben pl. Okinawa (Japán) , ahol sok magas életkort megélt ember lakik, mindenhol nagyon sok tengerből származó táplálékot és szezonális zöldséget fogyasztanak. D3 vitamin bevitel napi 1000NE /nap szintén hasznos az egészség megóvása szempontjából. A D vitamin adagját csontritkulás megléte, illetve egyéb problémák módosíthatják, ezt mindenképpen beszélje meg a háziorvosukkal.

Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2020. május 25., 09:24; Megválaszolva: 2020. május 29., 16:04
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Bal pitvar kissé tágabb
Emelkedett Ck és LDH
Nagyon magas diasztolés érték
Covid 19 oltás