• Vény nélküli készítmény/hatóanyag ajánlása

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt DOktornő/Doktor úr! Érdeklődni szeretnék, hogy 61 éves szüleimnek, valamint 96 éves nagyapámnak milyen kiegészítő készítményt (vény nélküli hatóanyagot) lenne érdemes szedni szív- és érrendszeri problémák (kifejezetten agyvérzés, szívinfarktus, érelmeszesedés) megelőzésére? Mindhárman magas vérnyomás elleni és szívgyógyszereket szednek (pl. szívritmusszabályzó). A 61 éves édesanyám és édesapám megelőző jelleggel már szednek ASA Protect (acetilszalicilsav) tablettát. Nagypapám ezt nem szedi (életkorára tekintettel nála belgyógyász már nem ajánlotta). Azért szeretnénk még valamilyen (pl. gyógynövényi) megoldást is találni, mert a családban a felmenők között többször előfordult agyvérzés, illetve szívinfarktus. (A szüliemnél és a nagyapámnál nem volt szerencsére.) A már szedett gyógyszerekre tekintettel viszont magunktól nem tudjuk eldönteni, hogy egyes hatóanyagokat (pl. flavonoidok, kurkuma) szedhetnek-e/ajánlatos-e szedni. (Nem elsősorban konkrét márka, hanem inkább hatóanyag iránt érdeklődöm, hisz valószínűleg Önök nem ajánlhatnak konkrét terméket ezen a csatornán. De ha van konkrét javaslata, akkor azt is szívesen veszem.) Köszönettel és üdvözlettel, Eszter

        Dr. Molnár Dóra válasza a táplálék kiegészítő témában

        Kedves Kérdező! Omega 3 zsírsavakat tartalmazó készítmények jótékony hatásúak lehetnek szív és érrendszeri problémák megelőzésében a kiegyensúlyozott táplálkozás, és rendszeres testmozgás mellett. Azokban a közösségekben pl. Okinawa (Japán), ahol sok magas életkort megélt ember lakik, mindenhol nagyon sok tengerből származó táplálékot és szezonális zöldséget fogyasztanak. D3 vitamin bevitel napi 1000NE /nap szintén hasznos az egészség megóvása szempontjából. A D vitamin adagját csontritkulás megléte, illetve egyéb problémák módosíthatják, ezt mindenképpen beszélje meg a háziorvosukkal. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Kérdés: 2020. május 25., 09:24; Megválaszolva: 2020. május 29., 16:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: