• Szív környéki visszatérő diszkomfort, enyhe szorítás érzés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! 23 éves férfi vagyok, az elmúlt 4-5 évben az egyetemi tanulmányai miatt stresszes, mozgásszegény életmódot éltem/élek. Túlsúlyom is van ebből kifolyólag (179 cm-98 kg), amin már dolgozom. Egyáltalán nem iszom és nem dohányzom. Az elmúlt egy hónapban arra lettem figyelmes, hogy szívtájon, kimondottan ott esetleg szegycsontnak bal oldalán enyhe szorító érzés, sokszor mintha több szabálytalan erősebb dobbanás is időrről időre visszatér, de csak néhány, 2-10 másodpercig. (Általában ha kicsit megütögetem a mellkasom, nyújtózok egyet, abbamarad.) Vannak napok amikor egyáltalán nem, van amikor -például most is - kb fél óránként, jellemzően délután/este fele gyakrabban. Kimondottan levegő vételéhez vagy mozgáshoz sem kötődik, talán futópadon kevesebbet is érzem. Előfordul ülve is, fekve is, sétálás közben is. Kardiológiai kivizsgáláson egyszer voltam eddig 1,5 éve, akkor az volt az ok, hogy bár tünetem nem volt, gyorsnak találtam a pulzusom (percként nyugalmi helyzetben 88-96). Szív ultrahang, EKG, Holter EGK után az orvos azt mondta, hogy valóban gyorsabb az átlagnál, magne b6 javasol, de semmilyen rendellenesség nincs. Ennyi idő alatt történhetett valami? Az ilyen feldobbanásoknál nagyon megijedek, rögtön fel is pattanok, ha ülök. Evés után volt, hogy has felől is éreztem szívre irányuló nyomás érzést és mellkasi lüktetést. (Ha többet ettem). Savam kezelve van, az biztosan nem lehet. Kérem tanácsát, hogy mi lehet ez, mennyire veszélyesek ezek a tünetek? Tisztelettel köszönöm.

        Dr. Molnár Dóra válasza a erősebb szívdobbanás témában

        Kedves Kérdező! A panaszt extraszisztolé, soron kívül jövő szívdobbanás okozhatja. Holter vizsgálattal ezek jellege vizsgálható, ezt érdemes lenne ismételni, további teendők meghatározásához. Javasolt még labor vizsgálat - Magnézium és Kalium meghatározás céljából. Az extraszisztolék nagy része egyébként nem igényel teendőt, stressz, kialvatlanság, koffein vagy alkohol túlzott fogyasztása, bizonyos belgyógyászati problémák is állhatnak a háttérben. Leletek birtokában lehet a továbbiakról dönteni. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2020. január 05., 18:09; Megválaszolva: 2020. január 07., 19:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: