• Vérkép elemzése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Édesapámnak, aki 81 éves, pár hete, másodszor cseréltek pacemakert. A műtét közbeni ritmuszavar miatt, Marfarin 3mg (1db / nap) nevű vérhígító szedését javasolták, 2-3 hétig. Majd, ismételt vérvételt követően, a háziorvosnál kellett jelentkezni az eredményekkel, hogy szükséges e továbbra is szedni a vérhígítót. Sajnos, azonban a háziorvos nem adott egyértelmű választ. Ezért fordulok Önhöz segítségért. Mellékletben csatolom Önnek, az ismételt vérvétel eredményét, amit ezúton kérném hogy véleményezzen! Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: Antal

        Dr. Molnár Dóra válasza a véralvadás gátló témában

        Kedves Kérdező! Azt hiszem Ön félre értett valamit, nem a Marfarin szükségességéről, hanem az adag módosításáról kellett volna véleményt mondania a háziorvosnak. Az INR érték ennek a mérőszáma, ha 2 és 3 között van, akkor nincs már vérrögösödési veszély, de lényeges vérzésveszély sincs. Az édesapja INR értke 3.3 a fentiek alapján, tehát csökkenteni kellene a Marfarin adagját. Heti 2x 1.5 mg (1/2 tbl) többi napon, napi 3 mg (1 tbl) tovább mehet a fentiek alapján. Kb. két hét múlva kellene INR ellenőrzés, ha ez rendben van, akkor ezt követően várhatóan havonta elegendő a vérvétel. A K-vitamin tartalmú élelmiszerek befolyásolják a gyógyszer hatásosságát, lehetőség szerint egyenletes mennyiségben kellene ezeket az ételeket fogyasztani. Ha a háziorvossal nem boldogulnak, akkor kardiológiai rendelésre kellene menni, mert ez hosszútávú probléma lesz. Jobbulást kívánok az Édesapjának! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2019. május 07., 10:13; Megválaszolva: 2019. május 10., 09:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: