• Szívritmuszavar

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Hosszú évek óta tapasztalok szívritmuszavart, gyakorisága változó, azt tapasztalom, hogy leginkább stressz hatására szaporodik. Évekkel ezelőtt voltam kardiológusnál, akkor Mitralis Prolapsust állapított meg az EKG rendben volt. Concor Cor 2,5 mg tablettát szedek napi felet. Időnként vasat, magnéziumot C, D vitamint. Pulzusom nyugalmi állapotban 70-85 között, vérnyomásom 110/70. Az utóbbi hónapokban a ritmuszavarok sűrűsödtek, gyakori, hogy ismétlődnek, nem közvetlenül egymás után hanem pl 1-2 óra alatt 10-20 félreverés, ez leginkább olyan helyzetekben jelentkezik, amikor úgymond nincs hova “menekülni” úton vagyok autóval vagy egy megbeszélésen, stresszesebb helyzetekben vizsgán, előadásokon. A ritmuszavarokat több félének érzem, van, hogy kimarad egy ütés és egy nagyobb következik, talán ezt érzem a legenyhébbnek de ez az ami gyakran ismétlődik, van, hogy úgy érzem mintha egy pillanatra valami összepréselné a szívem sajnos ezt nem tudom jobban leírni, és van olyan is mikor csak erős bedobogást érzek vagy hirtelen több ütést a kelleténél. Az utóbbi időben egyre jobban aggaszt a szaporodó tünet, stresszes típusnak vallom magam de szerintem egyáltalán nem stresszes az életem, a munkám nem stresszes, mellette tanulok szerintem egészséges vizsgadrukk jön elő, ami elő szokott fordulni mindenkinél. De ma már ott tartok, hogy mivel szinte minden élethelyzetben előjött az, hogy egyet-egy et félrever aztán ezt ismetli egész addig mig nem tudom az addigi tevékenységet befejezni (pl olyan hétköznapi szituációknál is, hogy mozi, vacsi a barátokkal ) ezért én már szinte mindentől előre szorongok a szivem miatt, ami tudom, hogy csak ront a helyzeten. Sportolni is azért nem merek mert egy két órán előfordult kardio edzésnél hogy elkezdett összevissza verni, ezért ezt is már kerülöm. Családban szinte mindenki küzd szívproblémákkal, édesanyám szívritmuszavarát katéteres műtéttel hozták rendbe, félek, hogy így még alig 30 évesen ezen nekem is át kell esnem.

        Dr. Molnár Dóra válasza a ritmuszavar témában

        Kedves Kérdező! A kérdéseire megnyugtató választ csak részletes kardiológiai kivizsgálás (fizikális vizsgálat, labor, szív ultrahang, 24 órás EKG monitorozás, terheléses EKG) után lehet adni, nem lehet találgatni a probléma pontos jellegét illetően. Elektromos hiba megszüntetésére valóban bevett eljárás a katéteres megoldás bizonyos esetekben, de ez nem életkorfüggő. A panaszai egy részét valószínűleg extraszisztolék okozzák - ezek nem sorban jövő ütések. Stressz gyakran fokozza a számukat, de jelentőségük sokszor nincs. Ennél többet vizsgálati eredmények ismerete nélkül nem lehet mondani. Keresse fel háziorvosát, a további teendők megbeszélésére. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Kérdés: 2019. március 14., 13:19; Megválaszolva: 2019. március 17., 23:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Ezek az értékek jók?

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Modern daganatterápia
        Személyre szabott kezelési terv, mesterséges intelligencia segítségével.
        Tehet a hüvelygomba ellen
        A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.
        Allergiás?
        A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
        Új - Távkonzultáció