Véralvadásgátló szedése

Tisztelt Doktornő! 2 hónapja szedek napi 1 Xarelto 20 mg tablettát (ma már pitvarfibrillációnak nevezett aritmia miatt kaptam, ami mindig is megvolt) . Gyakori orrvérzéseim lettek, a kis vágott/szúrt sebeim hosszú ideig véreznek, a labor vérvételkor is szokatlanul hosszú ideig vérzett a szúrás helye. Tudom, hogy ennek szedése során nem szükséges a rendszeres INR ellenőrzés, ennek ellenére én megcsináltattam. Az eredmények: - protrombin idő: 22, 90 sec, - INR: 1, 82. Kérdésem: Csökkenthetem-e napi 1/2 tablettára az adagot? Tisztelettel: Végh Sándor

Dr. Molnár Dóra válasza véralvadásgátlás pitvarfibrillációban témában

Kedves Kérdező, mindenképpen egyeztessen a gyógyszerjavaslatot kiadó orvossal: valóban lehet, hogy kell változtatni az adagoláson, de nem ezen a módon. Az INR érték nem mutat szoros és pontos összefüggést a véralvadásgátlás mértékével, ezt fölösleges nézni. Egyéb labor paraméterekre (vesefunkció, májfunkció, vérkép) , amelyek utalnak a gyógyszer megfelelő felhasználására a szervezetben, viszont szükség lenne. A laboratóriumi vizsgálat a vérzés egyéb okainak felderítésében is hasznos lehet. Az orrvérzések miatt fül-orr-gégészt is keressen fel, mivel gyakran egy érgomolyag van az orrban, ami vérezget. Ennek lekezelése megoldhatja a problémát. Holnapi napon keresse fel a kardiológust, vagy a háziorvost, az alvadásgátlás mikéntjének megbeszélésére. Feltétlenül tájékoztassa az orvosait a recept nélkül szedett készítményekről is! Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2016. február 24., 19:16 ;Megválaszolva: 2016. február 24., 23:47
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Stressz és pitvarfibrilláció
Érfájdalom utáni émelygés...
Ingadozo vernyomas, magas pulzus, edzes...
Szívritmuseltérések
Tisztelt Doktor Nő! 18 éves sportos fiatal lány vagyok,komoly betegség nélküli,műtétem sem volt. 58 kg. Életem során pszichés jellegű...
Ritmuszavar, reflux
Kedves Doktornő! Több mint fél éve diagnosztizáltak ritmuszavarral, kamrai és pitvari extrákkal (24 órás holter alapján napi ütések 8%-a megy...