• Szivbillenyűzavar és streptococcus B

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő. II. tipusu veleszületett szivbillenytyű zavarom van, amire azt mondták hogy minden beavatkozás után kell kapnom antibiotikumot. Decemberben voltam histeroscipián, ahol méh átalakitó műtétet végeztek (csak kicsi részt vágtak ki a sziv alak miatt) utána úgy jöttem el hogy semmit nem mondtak, nem adtak antibiotikumot, nekem meg ki is ment a fejemből hogy kérnem kellene. Nemrég streptococcust B-t mutattak ki nőgyógyászati tenyésztésből. Az lenne a kérdésem, ha ez a baktérium bennem van, és esetleg felment a szivemhez, akkor okozhat a billentyűmmel gondot? Mennyi idő mulva kellene panaszokat éreznem, ha ez esetleg megtörtént, és milyen panaszokat? Hogy mutatható ez ki ha gondot okozott? Az, hogy kaptam antibiotikumot a streptococcus B-re, hatásos lehet az esetleges szivbajra is, ha oda is feljutottak? milyen vizsgálattal lehetne ezt kimutatni ha lett baja a szivbillentyűmnek? Esetleg a histeroszkópián is megfetőzhettek a Streptococcussal? Kicsit aggódom emiatt. Köszönöm válaszát.

        Dr. Molnár Dóra válasza a nőgyógyászati probléma témában

        Kedves Kérdező, B csoportú streptococcus általában okoz betegséget egészséges fiatal nőkön (vannak tünetmentes baktérium hordozók is), a várandós nők fertőzöttsége esetén inkább a születendő babákra lehet veszélyes. Ha nem voltak és most sincsenek általános tünetei (láz, gyengeség, sápadtság stb.) akkor nem valószínű, hogy a vérében kerülve megtámadta volna a baktérium a szívét. Amennyiben valóban meg akar nyugodni, egy szív ultrahang elvégeztetése javasolt. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2016. február 04., 15:23; Megválaszolva: 2016. február 04., 22:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: