Van még remény, vagy lassan fel kell adnom? 2.

foly. A konkrét panaszom: sem a vízhajtó kezelés, sem a már kapott vérkészítmény nem segít az állapotomon. (Logikus lenne, hogy "friss vér" után átmenetileg javulni kellene, de semmi.) Ami elég ijesztő, és ezért is fordulok Önhöz, maga a tünet-együttes.50-100m megtétele után meg kell állnom, mert "elfáradok". (Ha piacról/boltból térek haza, a szatyrok súlya fokozza a problémát.) Metrón, buszon, ismerős kocsijában tapasztalható (most már itthon is) hogy nyugalomból, ülésből ha felállok, akkor a halántékom érverése, illetve a szívverésem pokolira felgyorsul, egyúttal egy pánik szerű légszomj-érzés is fellép. Ez a helyzetváltoztatást követő 15-30 mp után jelentkezik. Légzés-erőltetéssel (kifújásnál inkább) a jelenség aztán enyhül. Viszont, egy óvatlan és gyorsabb felállásnál eléggé drámai az élmény. Most mikor ezt írom, tettem egy kontroll-mérést, az eredmény: 96/60 Hgmm Utána percekig, ugyan helyreáll a szív ritmusa, de erős, agresszív ütésekkel jelzi, hogy "van".Gyógyszereimet szedem, kilátásba helyezve a cca. havonkénti transzfuzió (ami eleve nonszensz, hiszen végtelenségig nem lesz ez rentábilis Allam Bácsi számára sem.) Mivel ezek szerint sem a tüdő-eredet nem tűnik biztosnak, sem pedig a vérképző-rendszer tuningolása, megköszönnék bármilyen tanácsot, véleményt. Esetleg légzés-könnyítők, Diaphyllin, stb. segíthetnének? (A COPD-re kapott Foster inhaláció semmit nem segít) . Mint írtam, december óta, az invazív értágítási beavatkozás óta jelentkeztek ezek a panaszok. Előtt volt olyan, hogy lépcsőházban nem nagy sikerrel futhattam fel, stb. de most jelenleg 7-8 lépcsőfokos út megtétele után meg kell állnom, pihentetni) . A fentiekkel párhuzamosan, most jelentkezett egy olyan panasz is, hogy gyalogolva, sétálva nem csak a fulladás miatt kell megállnom, hanem a keresztcsont tájáról elinduló fájdalom a csípőbe, forgókba sugárzik, így a végén még járásképtelen is leszek.Köszönöm előre is a türelmét, és csak a remény éltet, hogy érdemi választ kapok, köszönettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza sok szervi betegség témában

Kedves Kérdező! A folytatás: Ne adja fel! A transzfúzión ne aggódjon, annyit és akkor kap minden beteg Magyarországon, amennyire és amikor szüksége van rá. Sőt szükség esetén trombocyta is adható. A leeső vérnyomás (lehet, hogy kevesebb vérnyomáscsökkentőre volna szüksége) okozhatja a pulzusszám emelkedését, mivel így próbálja meg a vérellátást biztosítani a szervek számára a keringési rendszer. Ha van szűkület jelenleg is valamelyik koszorúéren, akkor az vérnyomásesés illetve vérszegénység esetén is jelezhet angina, vagy csökkent terhelhetőség formájában.

Mint előzőleg említettem, a szívfunkció ismerete segíthetne megállapítani, hogy a szív megfelelően működik-e a körülményekhez képest, és ettől függően lehetne a gyógyszereket beállítani. Persze, ehhez a sok bajhoz bizonyára jelentős szorongás is társul, melyet jó lenne kezelni. Kitartást, türelmet és jobbulást kívánok! Üdvözlettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2015. április 30., 09:54; Megválaszolva: 2015. április 30., 22:20
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Lad stent re-stenosis
Pitvarfibrilláció
Hirtelen szívleállás
Extrasystole vagy ritmuszavar?