Pulzusszám - edzettség

Tisztelt Doktornő / Doktor úr! A téli semmittevés után elkezdtem kerékpározással / futással edzeni. Karácsonyra kaptam egy pluzusmérőt, mely segítségével a telefonomon látom az edzés alatti pulzusomat. Az értékek elég magasnak tűnnek. Tavalyi év végéig beta blokkolót (Nebilet) szedtem (kb 7 évig szedtem) egy szívbillentyű elváltozásra (mitrális prolapszus). Azonban ezt a háziorvosom javaslatára (Ne szedjek gyógyszert, ha nem muszáj) abbahagytam. Az ébredési pulzusom 70 körül van. Napközben 75-80 az átlag. Edzés közben futásnál a gyorsabb tempónál a pluzusom 170 körüli (1-2 perces folyamatos futás) a lassabb szakaszoknál (1-2 perc) 120 köré csökken. Kerékpározásnál a normál 20kmph tekerésnél 160, gyorsabb tekerésnél 170-180 körüli a pluzlusom. A kérdésem az lenne, hogy folytathatom-e így az erőnlét javítást ezekkel az értékekkel? Tehát nem gond-e ha heti 3-4 alaklommal ilyen pulzussal futok, illetve kerékpározom? Mennyi idő után kéne jelentkezni javulásnak az értékekben? Illetve ön hogy látja a béta blokkoló szedését? Semmi mellékhatást nem tapasztaltam, a pulzusom 60 köröl volt tőle. (Edzés alatt nem mértem, mert akkor még nem volt meg az eszköz) Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, Róbert

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza a pulzusszám témában

Kedves Kérdező, ezek nem olyan rossz értékek, inkább a bemelegítés hiányára és nem megfelelő állóképességre utal az intenzív fizikai aktivitás alatti magas pulzus. Ha kétsége van a gyógyszer szedésének szükségességéről, akkor ismételt kardiológiai vizsgálat javasolt, ennek alapján lehet dönteni a további teendőkről. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2014. április 03., 19:45; Megválaszolva: 2014. április 06., 19:28
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Otthoni Holter EKG kiértékelés
Vízhajtó szedése
erős szívdobogás
Hirtelen szív halál vagy infarktus...
Ritmuszavar béta-blokkoló
Kedves Doktornő! Az orvosom felírt, hogy szedjek Bisoprolol béta-blokkolót pajzsmirigy alulműködés okozta szívpanaszokra. Már 1 hete szedek 2,5 mg-ot...