QRS TACHYCARDIA

isztelt Doktor ÚR/NŐ! Holter gépet tettek rám, miután elmentem a kardiológiára, panaszommal, ami az volt, hogy bizon yos mozdulatoknál, hirtelen dobban egy nagyot aszyvem, majd össze-vissza, sokat ver, ekkor köhögési rohamom van, ami helyreállytja végüla pulzust. MPS-em van, 2-es, már régóta tudom. A Holter vizsgálat eredménye: SR, asystolia nem volt, egy alkalommal 3 ütésből álló jeskeny QRS tachycardia. Hát eléggé megvagyok ijedve. Éreztme is egyébként ezt, még az elejáén visszatudtam állítani köhögéssel. A kérdésem az lenne, hogy mennyir ekomoly dolog ez, milyen vizsgálatokat esetleg gyógyszert igényel a kezelése. Mire figyeljek oda? Válaszát nagyon köszönöm, szép napot

Dr. Molnár Dóra válasza szívritmuszavar témában

Kedves Kérdező!

A panaszai hátterében úgynevezett extraszisztolék állhatnak- ezek nem sorban érkező ütések, melyek után igyekszik a szív ismét rendes ritmusban verni, ez néha rövid szünet után lehetséges, ilyenkor érzi a nagyobb dobbanást. Néha halmozottak az ilyen ütések, ezt mutatta Önnél a vizsgálat is. MPS esetén gyakrabban előfordul a panasz, de ez nem a betegség súlyosságát mutatja. Ez a probléma azonban sokszor nem igényel speciális kezelést. Ha gyakoribbá válik a panasz, vagy zavaró a napi életvitelben, akkor lehet gyógyszeresen csillapítani a tünetet. De a legfontosabb, hogy ne ijedjen meg.

Koffein fogyasztás kerülése javasolt.

Érdemes esetleg valamelyik recept nélkül kapható magnézium készítménnyel próbálkozni, a ritmuszavar gyakoriságát csökkentheti. Az alkalmazási előírás utasítása szerint szedje!

Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2012. november 26., 11:41; Megválaszolva: 2012. november 26., 21:13
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Kihagyó szívverés
Elektrofiziológiai vizsgálat
Szívritmuszavar vagy Pánikbetegség
Ritmuszavar
Szívritmuszavar