Mi okozhatta a tüdőembóliát?

Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr! Kérdésemre azért szeretnék választ kapni, mert a tüdőembóliámmal kapcsolatban egyre kevésbé " áll össze a kép". 2012 februárjában kerültem kórházba, akkor még ismeretlen helyzettel álltam szemben. Nagy légszomj, mellkasi fájdalom-szúrás, nyomás, szédülés..Kihívta a párom az ügyeletes orvost-nekem már ehhez sem lett volna erőm. Csinált egy ekgt, ő nem tipikus tüdőgyulladásra gondolt. Kihívta a mentőket és miután kórházba kerültem, mindenféle vizsgálatot elvégeztek. Ott derült ki, hogy tüdőembóliám van. Megkezdődött a vérrög feloldása Heparinnak, majd miután újabb vizsgálat szerint ezek a rögök nem oldótdtak fel teljesen, egy katéteres megoldást alkalmaztak. A legutolsó röntgen szerint most minden rendben velem. A tüdőgyógyászati vizsgálatok is megerősítették-újabb röntgen, tüdőkapacitás vizsgálat Voltam genetikai vérvizsgálaton is, aminek az eredménye negatív lett. (előtte injekcióztam magam, hogy valós eredményt mutasson) Szedtem fogamzásgátlót (kb.5évig) , amit már a kórházban abbahagytam, miután kiderült a rög a tüdőmben (kétoldali tüdőembólia) . Olyan helyen dolgoztam, ahol sokat kellett emelni, pakolni. Itt valószínűsíthető, hogy lábon kihordtam egy mélyvénás trombózist (amivel nem fordultam orvoshoz) . Ha a genetikai vizsg.negatív, akkor a fogamzásgátló elvileg nem okozhatta ezt. Lehetséges hogy "csak" a megerőltetéstől történt volna az egész úgy hogy nem is vagyok hajlamos a betegségre? Mennyire pontos egy ilyen vizsgálat? Szeretném abbahagyni 1 év után a Marfarin szedését. (lábam sem dagad, soha nem is dagadt meg, nem vagyok túlsúlyos, nem érzem magam rosszul, újabban úszni járok, úgy érzem fiatal vagyok egy ilyen gyógyszer életen át történő szedéséhez) Ön szerint elhagyhatom? Mi a valószínűsége ha nem szedem a gyógyszert hasonló történjen velem? Válaszát előre is köszönöm! u.i: szeretném ezt a betegséget minél tágabb értelemben körbejárni, mind az okok, mind a lehetőségeim tekintetében. Ezért is kérdezem Önt. Üdvözlettel:

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza tüdőembólia témában

Kedves Kérdező! Az orvostudomány mai állása szerint nem volt genetikai vizsgálattal kimutatható oka a tüdőembóliának. Ez azt jelenti, hogy a mai vizsgálati módszerekkel nem igazolódott eltérés. DE! Mivel Ön fiatal, és gyakorlatilag ez egy életveszélyes betegség, a fogamzásgátló szedésén kívül - elmondása szerint - más kockázati tényezője nincs, lehet, hogy mégis van valamilyen jelenleg ki nem mutatható véralvadási problémája. Mivel ilyen súlyos bajt okozó vérrög alakult ki a szervezetében, nem megjósolható, hogy visszatér-e a probléma, a vérrögösödés gátló kezelés abbahagyását egyelőre én nem javaslom. Tisztelettel: dr. Molnár Dóra, kardiológus.

Kérdés: 2012. október 27., 12:19; Megválaszolva: 2012. november 04., 18:44
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Tüdőembólia, Chron-betegség és...
Apukamnak egy honapja massziv kiterjedesu tudo emboliaja volt. Most syncumar-t szed. A chron betegsegevel 4 honapja nagyon aktiv. Az embolia utan, egy honapon...
Mit várhatok?
A szomszédom, autógumival fűtött tíz évig és emiatt tüdőembóliát szenvedtem el! Azóta a rossz levegőtől is pánikrohamom van, rosszul alszom...
Tüdőembólia
Tisztelt orvos szakértő! A fiamnak tüdő embóliája van. Szeretném tudni, hogy mit jelent az, hogy át kell mosni a tüdejét. Mennyire komoly ez a...