Vérnyomás különbség

T. Doktor Nő/Úr! Tinédzser korom óta határértéken mozog a vérnyomásom, orvos által mérve egy kicsit mindig magasabb (140-150) , otthon mérve alacsonyabb. Az utóbbi pár évben voltam kardiológián is, ahol kis mitrális és tricuspidalis regurgitatiot állapítottak meg. Napi 7-8 mérés alapján az utóbbi két hónapban az átlag vérnyomásom 132/77/55, egy hónapja az ABPM készülék pontosan ezt az átlagértéket mérte. A gondom, hogy az orvosok véleménye megoszlik a vérnyomáscsökkentő szedése kapcsán, az egyik felírja, a másik nem. Néha felmegy otthon is max 150-re, de az alsó érték sohasem magasabb 85-nél, és itt a következő problémám: sokszor a szisztólés és diasztolés érték közti különbség 60-65, és azt olvastam, hogy ez szívbetegség jele, de az átlag különbség csak 55. Ezen kívül mostanában gyakran vannak extráim is, ami a kardiológus szerint (TTEKG) ártalmatlan pitvari extrák. További adatok: EF: 81%, IVS: 11-16, PW: 11-16, Bk: 65x28. Most akkor van-e komolyabb gond a szívemmel, és szedjem-e a vérnyomáscsökkentőt, vagy sem? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza szívbetegség témában

Kedves Kérdező! A szívével nincs komolyabb probléma, a vérnyomás értékek valóban a határon mozognak. Egyéb tényezők ismeretében lehet dönteni a kezelés szükségességéről- testsúly, haskörfogat, szemfenéki lelet alapján erek állapota, koleszterinszint, stb. Figyelembe véve az életkorát és azt, hogy Ön férfi, én hajlok a gyógyszeres kezelésre az egészséges életmód mellett. A szisztolés és diasztolés érték közti különbség az Ön esetében nem jelez komolyabb bajt, úgy gondolom, ennek az értéknek a mérését pontatlanná teszik az extra-ütések, a kar izomfeszessége is elektronikus mérők esetén. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2012. július 30., 21:04; Megválaszolva: 2012. augusztus 01., 20:36
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Bal pitvar kissé tágabb
Emelkedett Ck és LDH
Nagyon magas diasztolés érték
Covid 19 oltás