Fekvő testhelyzetben egy kezdődő hasi aneurizma által kiváltott fájdalom csillapítása lehetséges-e?

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Ezév januárjában éjszakánként a jobboldali bordaív és a köldök között, egy azonos pontból kiindulva, elkezdett fájni a hasam. Nappal ilyen fájdalmat nem éreztem. Idővel ez a fájdalom egyre fokozódott, és görcsoldókkal sem tudtam csillapítani. Ha már nagyon fájt, felkeltem, mire lassan csökkent a fájdalom. Így rájöttem, hogy nem az éjszakai időszak, hanem a fekvő testhelyzet váltja ki a fájdalmat. Május elején hasi UH- vizsgálatot végeztek. Megállapították: 1. a hasi aorta kanyargós, lumene egyenetlen, fala sclerotikus, 2. a köldök felett egy 23 mm hosszú szakaszon egy 20 mm tágasságú, kezdődő orsószerű tágulat látható. Háziorvosom arra következtetett, hogy fekvő testhelyzetben ez az aneurizma egy ideget nyom, ez okozza a fájdalmat. Javasolta hogy próbáljak más testhelyzetben aludni. Ez a próbálkozásom eddig sikertelen volt, vagy azért nem alszom, mert fáj, vagy azért, mert ülve, hason fekve nem tudok átaludni egy éjszakát. Kérdésem, hogy műtétet kivéve, elképzelhető-e valamilyen lehetőségem a fájdalommentes alvásra.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza aneurizma témában

Tisztelt Kérdező! Az aneurizma mérete nem túl nagy, nem jellemző hogy nyomási tünetet okozna, persze nem kizárt. Érsebész, vagy belgyógyász kérhetne hasi CT angiografiás vizsgálatot, ez segítene kimutatni, hogy esetleg vérellátási zavar nincs-e a hasban, illetve, arra is fény derülhetne, hogy esetleg valami más elváltozás okozza-e mégis a fájdalmat. A lelettől függően lehetne a terápiás lehetőségekről döntést hozni. Jobbulást kívánok, tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2012. június 04., 16:30; Megválaszolva: 2012. június 05., 21:54
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Kardiologia ultrahang
Pulzus érték
Szívprobléma
Mitől ver a szívem erősen